Ledare

En stolt kamp för demokrati

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

"Människovärde är målet för festen som börjar i dag"

I början av juli attackerades Prideparaden i Helsingfors. En förtvivlad finsk läsare mejlade:

"Hur länge tror du man skulle få vänta på en kommentar från statsledningen i Sverige om någon attackerade Prideparaden med rökbomber och gaspatroner så att 30 personer skadades, varav en person var en ettårig baby? En timme? Här i Finland fick vi vänta i två dygn! Min frustration känner inga gränser. Är det ingen i detta jäkla land som inser att angreppet mot Prideparaden lika mycket är ett angrepp mot hela vårt demokratiska samhälle? Ingen reagerar på att en grupp terrorister försöker skada, skrämma och ge uttryck för sitt hat genom att attackera människor som utnyttjar sin grundlagsenliga rätt att säga sin åsikt!"

Läsaren har helt rätt. Angrepp på prideparader är angrepp på hela demokratin. HBT-rörelsen demonstrerar inte bara för alla människors lika värde. Prideparaderna är även manifestationer för alla människors rätt att uttrycka sin mening.

I dag inleds Stockholm Pride. Tusentals deltagare från Sverige och världen samlas för party och politik. På lördag avslutas pridefirandet med den traditionsenliga paraden. Förra året, då vädret var dåligt, hade den 50 000 deltagare och 500 000 åskådare. Paraden är en av Sveriges största folkfester.

Så är det inte överallt. Hela våren har vi nåtts av rapporter om hur pridemanifestationer i Östeuropa har förbjudits och slagits ner.

Den 8 maj firar den baltiska HBT-rörelsen gemensamt i Vilnius, Litauen. Cirka 700 personer deltar i en lugn och värdig parad, som först förbjuds av riksåklagaren men till sist tillåts av regeringsrätten.

Den 15 maj firas Pride i Minsk, Vitryssland. Ett 40-tal personer går 400 meter med en 12 meter lång regnbågsflagga. Plötsligt dyker kravallpolis upp och angriper deltagarna, trots att marschen genomförs fredligt. Flera personer arresteras.

Den 22 maj samlas 1 000 personer till prideparad i Bratislava, Slovakien. Ett 80-tal skinnskallar kastar stenar och rökgranater. Minst två personer skadas. Till slut ber polisen arrangörerna att avbryta paraden.

I den stockholmska prideparaden finns en tyst och svartklädd sektion som heter "Marching for those who can't". Så uppmärksammas alla de människor i världen som vill fira Pride, men inte får.

Pride är en internationell frihetsrörelse. Demokrati och människovärde är målet för festen som börjar i dag.

ÅP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!