Ledare

Läckan slår hål på propagandan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Att tysta ner misstag och övergrepp för inte freden närmare”

Ny information  Wikileaks publicerade i går nytt material om kriget i Afghanistan. Bland annat fanns uppgifter om civila dödsoffer som tidigare inte har rapporterats.
Ny information  Wikileaks publicerade i går nytt material om kriget i Afghanistan. Bland annat fanns uppgifter om civila dödsoffer som tidigare inte har rapporterats.

I går avkunnade den FN-stödda krigsbrottsdomstolen i Phnom Penh sin dom mot Duch, eller Kaing Guek Eav som han egentligen heter. 35 års fängelse för brott mot mänskligheten. Under röda khmerernas välde i slutet av 1970-talet styrde Duch över Tuol Sleng-fängelset där tusentals ”fiender” till regimen torterades och avrättades. Bara omkring ett dussin fångar lämnade Tuol Sleng levande.

Folkmordet i Kambodja tillhör efterkrigstidens svartaste händelser. Upp till två miljoner människor dog av svält, våld eller tvångsarbete på det som kallats dödens fält.

Steg i rätt riktning

Domen är ett litet steg i riktning mot en starkare internationell rättsordning. Brott mot mänskligheten bestraffas, även om de sker i lagens namn. Samtidigt påminner rättegången om det vansinne som släpps lös i krig.

Dagens afghanska talibaner kan inte förstås utan det kaos den sovjetiska ockupationen lämnade efter sig. På samma sätt hade dödens fält inte inträffat utan det från början hemliga amerikanska bombkriget mot Kambodja.

Sedan dess har krigspropagandan utvecklats. Misstagen från Vietnam, Laos och Kambodja skulle inte upprepas i Afghanistan eller Irak. Reportrar ”bäddades in” och färdigklippt bildmaterial serverades redaktionerna.

Till och med den svenska armén tycks i dag betrakta marknadsföring som ett grunduppdrag.

Taktiken har fungerat. Krigen i Irak och, i än högre grad, Afghanistan skildras allt som oftast som ett slags frihetskamp.

Ny information publicerades

I går kunde internetsajten Wikileaks publicera ett enormt hemligt material med militära rapporter om kriget i Afghanistan. Det handlar bland annat om samarbete mellan den pakistanska säkerhetstjänsten och talibaner, om strategiska missbedömningar och – kanske mest upprörande – om civila dödsoffer som inte rapporterats.

Ytterligare en bild från kriget

President Obamas säkerhetspolitiska rådgivare James Jones slog fast att läckan kunde hota amerikanska liv. Andra tjänstemän har anklagat Wikileaks för att motarbeta den amerikanska politiken.

Någon entydig dementi kommer det däremot inte.

De hemliga dokument Wikileaks publicerat ger helt enkelt en annan bild av kriget, precis som rapporteringen från Sydostasien för fyrtio år sedan. En motbild som tycks väl så sann som propagandans.

Att förtiga den sanningen skapar nya sår och nytt våld. Att tysta ner misstag, övergrepp och misslyckanden för inte freden närmare. Det kan däremot läckorna göra, om de bidrar till en sannare bild av det som händer.

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!