Mejla

Helle Klein

Dagens Nyheter bäddar för Sverigedemokraterna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under det norska valet förra året förordade Dagens Nyheters ledarsida att de borgerliga partierna skulle göra upp med Fremskrittspartiet för att säkra regeringsmakten. En obehagligt vek inställning inför de främlingsfientliga krafterna.

Härom veckan skrev DN på ledarplats apropå frågan om Sverigedemokraterna och andra extremister ska få komma in i skolorna:

”Men även som Sverigedemokraterna är sprungna ur samma rasistiska rörelse som Nationaldemokraterna har de slagit in på en annan väg.”

Och DN fortsatte:

”Vad man än tror om motiven bakom Sverigedemokraternas omvandling är det ett faktum att deras företrädare bemödar sig om att uppträda städat.”

Och ledaren slutade med att kontatera:

”I realiteten innebär det i dag att de (alltså SD, min anmärkning) måste vara lika välkomna som andra partier.”

Det är häpnadsväckande formuleringar till försvar för Sverigedemokraternas intåg i landets skolor.

Så bidrar den stora liberala tidningen till att göra ett otäckt, invandrarfientligt parti, rumsrent, något som ska behandlas som vilket annat parti som helst. 

Därmed är en mycket viktig vall bruten. Bäddar DN för eventuellt borgerligt samarbete med SD för att säkra regeringsmakten”, frågade jag i min blogg samma dag.

Efter att ha hört DN:s politiska redaktör, Peter Wolodarski, i radions Godmorgon världen-panel i går ter sig svaret tyvärr uppenbart. DN bäddar för ett eventuellt borgerligt samarbete med Sverigedemokraterna.

Panelen diskuterade SD:s lista med vallöften och huruvida kraven utöver invandringsfrågan är intressanta.

Medan Aftonbladets Katrine Kielos och Folkbladets Widar Andersson svarade nej svarade Wolodarski ja. Dessa löften visar nämligen att SD:s politik ligger närmare den borgerliga alliansen än de rödgröna och det kan vara intressant efter valet om SD kommer in i riksdagen, ansåg han.

Inte ett ord om att Sverige­demokraterna är främlingsfientliga och ett parti som absolut bör hållas utanför svensk parlamentarism.

Nej, i stället gör Wolodarski ett maktpolitiskt konstaterande att om SD blir vågmästare

kommer de göra upp med den borgerliga alliansen. Ett lugnande budskap till de högerväljare som nu tvekar mellan att lägga sin röst på KD eller SD. Även om KD skulle åka ur riksdagen kan alliansregeringen räddas kvar om SD kommer in.

Är det så Dagens Nyheters ledarsida tänker?

I så fall är det djupt bekymmersamt. Om inte liberalerna håller emot på högerkanten,

vilka ska då göra det? Ska misstaget från 1930-talets Tyskland upprepas då den aningslösa borgerligheten gav Hitler hans parlamentariska chans?

Lyckligtvis går det ganska dåligt för Sverigedemokraterna enligt opinionsmätningarna. Det där rejäla lyftet i opinionen som krävs om de överhuvud­taget ska ha en chans att komma in i riksdagen har ännu uteblivit.

Så länge valrörelsen handlar om två tydliga regeringsalternativ och debatterna rör frågor som jobb, välfärd och miljö finns inte utrymme för grumliga missnöjespartier.

Men blir valpaniken för stark i det borgerliga lägret och de börjar flirta med främlingsfientligheten genom hårdare krav på invandrare och strängare asylpolitik är risken stor att slipsfascisterna marscherar in på Helgeandsholmen i höst.

Hjälper den stora morgontidningen dessutom till med att göra SD rumsrent är det verkligen fara å färde.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN