Ett nersölat förtroende

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På tunnelbanetåg i Stockholm och bussar i Malmö riktar polisen en kampanj till brottsoffer. Om du är kränkt, inlåst, hotad eller misshandlad ”SKA DU ABSOLUT KOMMA TILL OSS”.

I det här fallet handlar det om hedersvåld och främst om vad som drabbar flickor och unga kvinnor. Men uppmaningen om förtroendet som budskapet signalerar, kom till oss, vi är till din hjälp! ska nog tolkas generellt. Det är som det bör vara. Eller borde.

De senaste dygnens uppståndelse och uppbragdhet kring den tidigare polischefen Göran Lindberg har skakat om rätts-Sverige. Göran Lindberg, bland annat tidigare rektor för Polishögskolan, har beskrivits som en feminismens förkämpe och jämställdhetens gladiator. I en machovärld har han, enligt samstämmiga röster, kämpat för kvinnors rättigheter och, som det heter, fått ta en massa skit för det. Nu sitter han häktad, misstänkt för att ha våldatgit en ung kvinna och för att ha förberett grov våldtäkt mot barn.

Vad hjälper det?

När rikspolischefen Bengt Svenson lyckats samlat sig till en någorlunda sammanhängande kommentar konstaterar han att den rättsliga processen nu ska ha sin gång:

”Om misstankarna skulle visa sig vara riktiga, är det oerhört allvarligt. Jag blev bestört när jag hörde om gripandet och tänkte på brottsoffren.”

Han vädjar också till allmänheten att den ska förstå ”att det är en enskild persons agerande och att det är mycket ovanligt att poliser misstänks för sexualbrott”.

Vad hjälper det? Förtroendet för polisen har sölats ned.

När det gäller kvinmosyn, sexualbrott och misstänkta poliser är Svenson dessutom fel ute. Samtidigt som avslöjandet om Göran Lindberg kommit går rättegången mot en säkerhetspolis, åtalad för grov våldtäkt och grovt övergrepp i rättssak, mot sitt slut.

En pågående utredning handlar om två manliga stockholmspoliser som, enligt DN, anmälts av en kvinnlig polisaspirant sedan de på ett brutalt sätt lyft en liggande kvinna i håret och yttrat: ”vad har vi här då?”

Mörk skugga över poliskåren

Det är oundvikligt att det vid tillfälle som detta faller en mörk skugga över hela den poliskår i vilken de allra flesta säkerligen gör sitt bästa efter reglemente och den värdegrund som talar om förtroende genom ”ansvar och respekt”, ”allas lika värde” och som slår fast att poliser ”är hjälpsamma, flexibla och stödjande”.

Men trovärdigheten har, inte minst genom en svajig högsta ledning, fått sig en knäck. Det kommer att ta tid att återupprätta den.

KA

Publicerad: