Mejla

Daniel Swedin

Rut hotar den kommunala hemtjänsten

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Svenskarna köper allt mer skatte­subventionerad städning med hjälp av det så kallade rut-avdraget.

Under det här årets första sex ­månader betalade staten ut 8,1 ­miljarder kronor i subventioner för­­ rut- och rot­tjänster.

Enligt Skatteverket har köparna av städning och andra rut-tjänster blivit 14 procent fler jämfört med motsvarande period i fjol.

Shoppandet av städning får, bland annat, effekt i landets kommunala ­verksamheter.

■ ■ ■

I en svensk kommun får man i dag inte sällan betala runt 400 kronor för en timmes hemtjänst. Behöver man ­bara hjälp ett par timmar i månaden blir det dyrt att anlita kommunal hemtjänst.

För en pensionär med låga inkomster – snittpensionen för en kvinnlig pen­sionär är cirka 11 800 kronor i månaden – blir det ofta billigare att strunta i hemtjänsten och anlita ett privat företag eftersom städningen till häften betalas av staten.

Och det handlar inte bara om städning. I dag är det tillåtet att göra rut-avdrag för tvätt, klädvård, matlagning, matning, på- och avklädning.

Rut-avdragt har nog poänger för äldre som behöver mer hjälp i vardagen, men tanken kan väl aldrig ha varit att skatte­subventioner till privata städ­firmor skulle konkurrera ut hem­tjänsten?

■ ■ ■

I veckan berättade svenska medier att Konkurrensverket håller på med en pilotstudie av hemtjänsten i tre ­svenska kommuner.

Kommunernas hemtjänster går på många håll i landet med förlust. Både privata företag och ideella aktörer ­lämnar hemtjänsten i vissa kommuner för att de anser att ersättningen har ­blivit för låg för att de ska kunna ­erbjuda tillräckligt god kvalitet.

I spåren av en expanderande rut-sektor tycks den behovsprövade, gemensamt ­finansierade ­hemtjänsten allt mer bli en fråga för den egna plån­boken och möjlig­heten till skatte­avdrag.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN