Anders Lindberg

Ungerska staten prisar judehatare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Pristagaren har spridit konspirationsteorier om judar och kallat romer "mänskliga apor".

Det numera förbjudna Ungerska gardet hade nära band till det partiet Jobbik som hetsar mot judar och romer. Att personer med dessa åsikter prisas av Ungerns regering är oacceptabelt.
Det numera förbjudna Ungerska gardet hade nära band till det partiet Jobbik som hetsar mot judar och romer. Att personer med dessa åsikter prisas av Ungerns regering är oacceptabelt.

Ferenc Szaniszlo arbetar på den regimtrogna TV-kanalen Echo TV i Ungern. Där har han spridit konspirationsteorier om judar och kallat romer "mänskliga apor".

I fredags tilldelades han Ungerns finaste journalistpris, Tancsics-priset, av regeringen. Efter stor uppståndelse, och protester från Israel, har Ungern försökt backa lite halvhjärtat. Ansvarig minister kände inte till Szaniszlos kommentarer, heter det.

Förklaringen är inte särskilt sannolik. Ferenc Szaniszlo dömdes 2011 till böter på 500 euro för just uttalandet om romer som apor. Han är ökänd i ett land där antisemitism och hatretorik mot romer tillhör det normala.

Ungern styrs av premiärministern Viktor Orban från partiet Fidesz, systerparti till svenska Moderaterna. På grund av valsystemet har han två tredjedels majoritet i parlamentet.

Sedan valet 2010 har han utnyttjat läget till att ändra konstitutionen och gynna sitt eget parti. Han har ändrat vallagen, inskränkt pressfriheten, minskat domstolarnas självständighet och kringskurit demokratin. Ungern är på god väg att bli en auktoritär stat.

När han i förra veckan ändrade konstitutionen en fjärde gång, nu för att begränsa författningsdomstolens makt, fick han hård kritik både från Europarådet och EU-kommissionen. Det är inte första gången. Hittills så har han framställt det som att han tar intryck av kritiken, men även denna teater börjar avta.

Viktor Orbans politik är en blandning av konservatism och auktoritär nationalism. Han är en del av den europeiska högern, får tala på deras kongresser och hans parti sitter i samma grupp som Moderaterna i Europaparlamentet.

När Fidesz vann valet 2010 utropade Moderaternas gruppledare Gunnar Hökmark på sin blogg: "Ungerns val stärker demokratin". Utan den europeiska högerns uppbackning och stöd hade Orban för länge sedan varit isolerad. Och även nu, när den internationella kritiken börjar tillta, är de svenska Moderaterna förvånansvärt tysta.

Den som tiger samtycker.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN