ÅSIKT

Utmärkt med en ny skatt på kött

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Frivillighet har inte fungerat - det är dags för fler pekpinnar.

Det är dags att skatta bort köttätandet.

I dag föreslår Jordbruksverket att en köttskatt ska införas.

Eller, ja, myndigheten själv vill kalla det en "koldioxidskatt i konsumentledet". Verket föreslår en schablonskatt för hur mycket växthusgaser produktionen av, exempelvis, ett kilo nötkött ger. Jordbruksverket föreslår skatten för att utsläppen av växthusgaser ska minska.

Det var på tiden.

Vi vet att köttproduktionen är en extrem belastning för klimatet och miljön. Uppfödningen av slaktdjur står för nästan en femtedel av utsläppen av växthusgaser. Det är mer än de utsläpp all världens trafik står för.

I Sverige äter vi groteska mängder kött och bär således en tung skuld. Under perioden 1990-2005 ökade köttkonsumtion i Sverige med 50 procent. I snitt äts det 25 kilo nötkött per person och år - det är flera kilo mer än EU-snittet.

Men många rycker på axlarna.

Att förändra sina matvanor kan vara svårt och det kan vara tråkigt. Vi sitter med fakta, vi har sett skräckfotografierna inifrån köttfabrikerna och vi vet att rött kött ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och cancerformer.

Köttproduktionen bidrar till att göra antibiotika mindre verkningsfull och är en grogrund för fågel- och svininfluensor.

Frivillighet som verktyg för att få ner köttkonsumtionen har inte fungerat - det är dags för fler pekpinnar.

I dag saknas det nästan helt styrmedel för minskad köttkonsumtion, men seriösa förslag har länge funnits i debatten.

Differentierad moms på kött eller punktskatt kan vara ett sätt för att få ner köttätandet, det har Naturvårdsverket visat.

Att Jordbruksverket nu kompletterar med förslag på köttskatt är utmärkt.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM