ÅSIKT

Desperat Attefall vill höja hyrorna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

avEva Franchell

LEDARE

Frågan är vem som är mest desperat? Den bostadslösa stockholmaren eller bostadsminister Stefan Attefall?

Bristen på bostäder är som mest akut i storstäderna, men den sprider sig över landet. Även i städer som Norrköping, Oskarshamn och Hudiksvall saknas hyreslägenheter för unga som vill flytta hemifrån.

I Stockholm saknas över 100 000 lägen­heter. Unga människor väljer att inte studera i Stockholm. De tackar nej till jobb för att de inte kan hitta någonstans att bo. Andra luras att betala för lägenheter som inte finns. Situationen påminner om 60-talet då miljon­programmet till slut löste den svåra bostadsbristen.

Men dagens bostadsminister Stefan Attefall, han vill satsa på – andrahands­uthyrning. I sex år har Kristdemokraterna haft ansvar för bostadsfrågan, men några hyreslägenheter har det knappast blivit.

I stället har hyresrätter försvunnit när de omvandlats till dyra bostadsrätter.

Och nu sitter bostadsministern i radions morgonprogram och låter desperat när han vädjar till Miljöpartiets Åsa Romson: ”Vi måste ju göra någonting.” Bostadsministern har insett att det råder bostadsbrist och nu söker han stöd för sin andrahandsuthyrning.

Förslaget innebär att lägenheterna blir dyrare. Bostadsrättsinnehavare ska kunna ta betalt för både avgifter och finansiella kostnader, vilket innebär att en etta kan kosta 10 000 i månaden. För säkerhets skull vill Stefan Attefall dessutom ta bort hyresgästens möjlighet att få tillbaka oskälig hyra.

Klart att oppositionen inte köper ett sådant korkat förslag: kanske får du hyra en bostad, i värsta fall blir du blåst – men i vilket fall kommer du att bli skinnad.

Nej, då är det bättre att bygga billiga lägenheter.

ARTIKELN HANDLAR OM