Mejla

Ingvar Persson

Moderaterna tar hela varvet runt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är bara ett drygt år sedan Moderaterna lovade att inte sänka skatterna, men nu är den nya partiledningen tillbaka med nya förslag om jobbskatteavdrag
Foto: Illustration: Paul Wallander
Det är bara ett drygt år sedan Moderaterna lovade att inte sänka skatterna, men nu är den nya partiledningen tillbaka med nya förslag om jobbskatteavdrag

LEDARE

Det kändes nästan som i gamla tider när Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson till sist presenterade den moderata budgetmotionen i sin helhet. Party som 2006, skulle man kunna säga.

Större delen av budgetförslaget har Kristersson och Kinberg Batra skickligt läckt ut i förväg. Vi visste till exempel att moderaterna tänker genomföra ett nytt jobbskatteavdrag, även om det den här gången fått namnet "förstajobbet-avdrag". Vi visste också att partiet vill införa en ny sorts anställning med lite mindre trygghet och utan krav på anständiga och kollektivavtalade villkor.

Tuffare tag

Dessutom visste vi förstås att Moderaterna fortsätter att tro att lägre ersättningar, utförsäkring och tuffare krav ska sätta fart på sjuka och arbetslösa så att de blir arbetsföra och produktiva medborgare.

Och det är någonstans här det börjar skava. Å ena sidan är det faktiskt bara ett drygt år sedan Anders Borg och Fredrik Reinfeldt drog ut i valrörelse med det för två moderater häpnadsväckande löftet att inte sänka några skatter. Och det är bara ett drygt år sedan den så kallade "jobbpolitiken" fick grundligt underkänt av väljarna.

Ändå står alltså Kristersson och Kinberg Batra här i dag och lanserar ännu ett jobbskatteavdrag. Och ändå står de här och talar om hårdare villkor och lägre ersättning.

Omprövning

Utmaningarna för Sverige ställer krav på politiska omprövningar, skriver moderatduon på DN debatt. Men uppenbarligen inte den omprövning som fick Borg och Reinfeldt att i vart fall tillfälligt överge skattesänkarstrategin.

I stället har dagens moderatledning landat i slutsatsen att det bästa dagens moderater kan göra är att gå tillbaka till 2006.

Till och med det gamla stridsropet om "utanförskapet" är tillbaka från den tiden, även om det förstås nu kallas det nya utanförskapet.

Det är kanske när allt kommer omkring inte så konstigt. Det var säkert roligare att vara moderat på den tiden.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.