Mänskligt lidande blir vinst för riskkapitalet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Våra skattepengar hamnar i skatteparadis

Riskkapitalbolag gör miljonvinster på ensamkommande flyktingbarn. Attendos dotterbolag har tre gånger högre lönsamhet än snittet för börsbolag, avslöjar Svenska Dagbladet

Massdöd på Medelhavet, överfulla läger på grekiska Kos och murbyggen i Ungern. Så tar sig flyktingkatastrofen ut i Europa, men krisen ha till slut lett till en liten triumf för medmänskligheten.

Från svensk horisont kan vi se hur välgörenhetslåtar spelas in, volontärer välkomnar människor på flykt, insamlingar slår rekord och allt fler människor anmäler sig som redo att hjälpa och stötta flyktingar.

Krisen har förstås också lett till finfina affärer för skrupelfria människosmugglare men också för svenska välfärdsentreprenörer som lever gott på skattepengar.

Tre gånger så högt

I dag berättar Svenska Dagbladet hur Attendo, Nytida - som ägs av bolaget vi lärt känna som Carema - och Wallenbergägda Aleris gör storkovan på ensamkommande flyktingbarn. Enligt tidningen har de tre bolagen ett rörelseresultat på totalt 130 miljoner kronor.

Bäst i klassen är Attendo - som nyss förmådde Sverigedemokraterna att byta åsikt vad gäller just vinst i välfärden.

Attendo tar hand om ensamkommande flyktingbarn via sitt bolag Attendo Individ och Familj. Bolaget har ett rörelseresultat på 67 miljoner kronor och avkastningen på totala tillgångar var i fjol hela 24 procent. Det är mer än tre gånger så högt som snittet för ett vanligt svenskt börsbolag.

I takt med att fler ensamkommande barn och ungdomar på flykt kommer till Sverige har platserna på familjehemmen - vanliga familjer som tar emot barn -  tagit slut. Många kommuner vänder sig då desperat till privata företag som för dyra ­pengar förmedlar familjehem de själva anlitar.

För utnyttjade platser på boenden för ensamkommande barn får bolagen 1 900 kronor per dygn av staten.

Men för så lite pengar tänker ingen riktig välfärdskapitalist hjälpa till. En plats på ett av Aleris boenden i Göteborg 2 900 kronor per dygn, och då får kommunen stå för mellanskillnaden.

Hamnar i skatteparadis

Tidningen Expressen har tidigare berättat hur ett annat privat företag - Klivet Vidare AB - via ett dotterbolag hyrt ut enrumslägenheter till Mölndals kommun för 46 500 kronor per månad. Varje dag gjorde bolagen 72 441 kronor i ren vinst på ensamkommande. Skattebetalarna fick stå för notan.

Samtidigt prickas allt fler privata bolag av Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO. Enligt Svenska Dagbladet brister exempelvis Attendos boenden i både bemanning och brandskydd.

Så här kan det inte fortsätta.

De vinster som de privata aktörerna gör hamnar ofta hos ägare i skatteparadis. Men exakt hur pengarna fördelas, det kan varken Migrationsverket eller regeringen berätta.

Vinstfesten på ensamkommande barn och ungdomar är på sitt sätt en illustration för hur flyktingmottagandet och integrationsarbetet tilläts flyta under regeringen Reinfeldt. Bostadsbristen togs aldrig på allvar, välbeställda storstadsnära kommuner har sluppit ta ansvar för mottagandet och riskkapitalbolag har fått berika sig på systemfelen.

En jakt på vinst

I Norrtälje har kommunen öppnat ett eget boende för ensamkommande i syfte att minska kostnaderna och få ­kontroll över integrationen. I Västervik bygger man egna flyktingboenden och tecknar långsiktigt avtal med Migrationsverket. Avtalet gör nybyggnation lönsam och minskar behovet av att handla upp tillfälliga boenden.

När regeringen nu öppnar för att tvinga alla kommuner att ta ansvar för flyktingmottagandet borde ett förstatligande och kommunaliserande av mottagande också komma.

För kommunernas skull, för integrationens skull men framför allt därför att människor som flyr för sina liv inte ska behöva drabbas av privata företags jakt på ekonomisk vinst.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Daniel Swedin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Nytida

Attendo

Carema

Aleris