Var finns ödmjuke Fredrik Reinfeldt?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Väntar fortfarande  För snart två år sedan talade statsminister Fredrik Reinfeldt om att vara ödmjuk inför konsekvenserna av förändringarna av sjukförsäkringen. Vi väntar fortfarande på den statsministern.
Väntar fortfarande För snart två år sedan talade statsminister Fredrik Reinfeldt om att vara ödmjuk inför konsekvenserna av förändringarna av sjukförsäkringen. Vi väntar fortfarande på den statsministern.

Försäkringskassan har granskat läkarnas sjukintyg, och resultatet är nedslående. Bara drygt hälften håller måttet.

Det skulle kunna vara ett tecken på den svenska läkar­kårens inkompetens, eller brist på respekt för regler och förordningar.

Men om hälften av de sjuk­intyg som skrivs inte duger kan det också bero på att sjukförsäkringens regelverk blivit så krångligt att inte ens läkarna, specialisterna på sjukdom, ­förstår det.

Det är kanske trots allt troligare.

Nya tuffa Sverige

I det nya tuffa Sverige har ­politiker och myndigheter tillsammans gjort vad de kunnat för att försäkra sig om att trygghetssystemen inte ”överutnyttjas”. De senaste åren har den utvecklingen skenat.

Resultatet har blivit människor som drabbas på ett orimligt sätt. Resultatet har också blivit allt fler regler, och fler ­undantag från reglerna.

Det är kanske inte konstigt om till och med läkarkåren har svårt att hänga med.

Fler hot om självmord

I går kunde tidningen Arbetet berätta att antalet hot om självmord som Försäkrings­kassans handläggare tvingas ta emot formligen har exploderat. För fyra år sedan, innan sjuka kastades ur sjukförsäkringen därför att deras ”dagar” tagit slut, hotade 19 personer att ta sitt eget liv.

Förra året hade antalet hot stigit till 599. Försäkringskassan har i dag en särskild ”checklista” för att klara samtalen med förtvivlade klienter – eller om det ska heta kunder på modern myndighetssvenska.

Naturligtvis finns det ett samband med att tiotusentals människor har förlorat sin sjuk­ersättning, utan att för den skull ha blivit det minsta friskare.

Sjukförsäkringen är viktig för tryggheten. Men för att en försäkring ska ge trygghet måste den vara förutsägbar och rimlig. Reglerna måste gå att förstå, och deras konsekvenser kunna accepteras.

Det lever den svenska sjukförsäkringen inte upp till. Det visar både bristerna i sjuk­intygen och den ökande desperationen bland de sjuka.

Fortsätter att drabbas

För snart två år sedan talade Fredrik Reinfeldt om ”att vara ödmjuk” inför konsekvenserna av förändringarna av sjukförsäkringen.

Vi väntar fortfarande på den ödmjukheten. Och under tiden fortsätter människor att drabbas i det nya tuffa Sverige.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.