Hemlighetsmakeriet ska fortsätta inom M

Sverige är tillsammans med Malta, San Marino och Schweiz de enda europeiska länder där man inte har lagstiftning kring hur de politiska partierna ska redovisa sin ekonomi. ­Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är de enda partierna som motsätter sig en sådan lagstiftning.

Men nu är det på gång, det lät ­Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten meddela i går. I en debattext i Expressen deklarerar hon att regeringen bör ”inleda arbete med lagstiftning så snart som möjligt” och att det är ­Moderaterna som leder kampen för ­öppenhet kring partibidrag. Det där ­sista är ju roligt, med tanke på Arkelstens tidigare erfarenhet av historie­revisionism.

I Anders Pihlblads reportagebok ”Ett ­partis fall och uppgång” uppges Moderaterna ha samlat in drygt 50 miljoner ­anonyma kronor mellan 2004 och 2006.

I boken medger förre partisekreteraren Sven-Otto Littorin att Moderaterna tagit emot anonyma, icke spårbara bidrag.

Men det är inte det egna partiets hemliga finansiering som Arkelsten genom lag vill offentliggöra. Hon vill förbjuda ideella organisationer att ge bidrag till politiska partier och hon vill förbjuda politiska partier att sälja lotter.

Varför? Därför att Socialdemokraterna säljer lotter och därför att LO – helt öppet – skänker pengar till Socialdemokraterna.

Det viktiga är alltså att sopa till de ­politiska motståndarna, inte några principer om öppenhet och transparens. Att Arkelsten i förbifarten kan tänka sig att begränsa den grundlagsskyddade föreningsfriheten är bara för genant.

Följ ämnen i artikeln