ÅSIKT

Löfven kan ena partiet

avIngvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Metallordföranden Stefan Löfven. Foto: Magnus Sandberg

Över landet sprids just nu ett irriterat mutter från politiska kolumnister, statsvetare och bloggare.

Beskedet att Stefan Löfven kommer att föreslårs som ordförande i det socialdemokratiska partiet har i ett slag minskat deras tillträde till morgonsofforna och tidningarnas expertkommentarer.

Samtidigt kan vi ana en suck av lättnad från det socialdemokratiska partiet, och från socialdemokratiska väljare runt om i landet. Ingen som vill att Fredrik Reinfeldt och regeringen ska utmanas på allvar kan önska sig att förvirringen i det stora oppositionspartiet ska fortsätta.

Löfven har förutsättningar att ena Socialdemokratin. Han kan representera kärnan i det som är arbetarrörelsens tradition, rötterna i fackföreningsrörelsen.

Samtidigt betyder just det faktiskt förnyelse. Socialdemokratiska partiledare har inte kommit ur fackföreningsrörelsen, inte det här århundradet och inte det förra. Väljer partistyrelsen i morgon Stefan Löfven blir han den första socialdemokratiska ordföranden som kommer direkt ur en facklig karriär.

Det har funnits skäl. Fackligt arbete och politik skiljer sig på många sätt åt.

Om någon ska klara av att ta steget är det dock just Stefan Löfven.

I en rörelse där ledarskapet inte sällan sviktar har Stefan Löfven skaffat sig ett gediget namn som ledare. Det politiska och sociala engagemanget har funnits med ända sedan de första uppdragen för klubben på Hägglunds i Örnsköldsvik, och har präglat hans tid som ledare för IF Metall.

Men framför allt har Stefan Löfven gjort sig känd och erkänd som en praktisk och resultatinriktad ledare långt utanför det egna förbundet. Lösningarna har i bland varit kontroversiella, som när IF Metall mitt under den värsta industrikrisen slöt ett krisavtal med arbetsgivarna eller när förbundet för drygt ett år sedan gjorde upp om ett lärlingsavtal.

I efterhand har det dock ofta visat sig att kompromisserna tjänat sitt syfte, och gynnat både medlemmarna och företagen.

Om Stefan Löfven kan ta med sig förmågan att söka praktiska lösningar på praktiska problem in i politiken kommer han att innebära en frisk fläkt. Det finns redan alldeles tillräckligt med politiker som specialiserat sig på att söka uppmärksamhet, positioner och göra utspel.

Löfven tar över ett parti med stora problem. Han har mycket att bevisa, men han har en ärlig chans att vända utvecklingen.

Det kommer socialdemokratiska sympatisörer och väljare att se till. Just nu drar de som sagt en suck av lättnad.