Mejla

Eva Franchell

Därför kan Sverige aldrig gå med i Nato

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kim Jong-Un och Donald Trump kan ses i Sverige.
Kim Jong-Un och Donald Trump kan ses i Sverige.

LEDARE

Han har jämfört Donald Trump med en skällande hund och kallat honom "President Evil" . I dag landar Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho i Stockholm och förhoppningarna är väl att de svenska överläggningarna ska vara något mer konstruktiva.
Under två dagar kommer Ri Yong-Ho att samtala med sin svenska kollega Margot Wallström. Tanken är att förhandlingarna ska leda till fler möten på högre nivå.

Till våren hoppas man på ett toppmöte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. I bästa fall kan det mötet att hållas i Sverige. Det vore i sanning en fjäder i den diplomatiska hatten.

Krattar som tokiga

Vi kan räkna med att Margot Wallström och hennes medarbetare kommer att kratta som tokiga för att toppmötet ska hållas just här. Målet för varje utrikesdepartement är att stå i centrum när de säkerhetspolitiska frågorna avgörs och just nu har Sverige i varje fall kvalat in i den inre cirkeln.
Vi sitter i FN:s säkerhetsråd och än viktigare är vi skyddsmakt för USA, Kanada och Australien i Nordkorea. Det innebär att det är den svenska ambassaden i Pyongyang som tillvaratar de amerikanska intressena i Nordkorea. Det är Sverige som sköter USA:s konsulära ärenden och som arbetar för att få fångna amerikanska medborgare fria.

Sveriges unika sits

Förhoppningarna är att middagen i kväll och överläggningarna i morgon ska bidra till amerikanska fångars frigivning. I gengäld kan nordkoreanerna begära att deras säkerhet inte ska hotas av USA. Målet för samtalen kommer givetvis alltid att handla om minskad spänning och kärnvapennedrustning.
Att Sverige sitter i centrum för det här samtalet är unikt. Vi hade aldrig suttit där om vi varit med i Nato.
Vår alliansfrihet ger oss en fullständigt avgörande roll i världspolitiken. En fjäder i Sverigehatten, vi kan bara tänka oss hur det har putsats och fejats i Arvfurstens palats den senaste veckan. Även om mötet kommer att hållas i en liten krets står hela UD på tå. Det kan ju bli ett möte till, ett på allra högsta nivå.

Inte för umgänget

Vi minns Göran Perssons förtjusning efter resan till Nordkorea: "In kommer en liten farbror på rätt höga klackar i någon sorts sportig fritidsdress, väldigt klämkäck och lite domderande. "
Han imponerades stort av Kim Jong-Uns pappa Kim Jong-Il. Och visst, det är lätt att fascineras av världens stora ledare. Men det är inte för umgänget Sverige ska hålla sig utanför Nato.
Det är för politiken. Kampen för fred och nedrustning kan bara bedrivas av ett alliansfritt Sverige.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nordkorea

Ri Yong-Ho

Margot Wallström

USA

Nato