Mejla

Helle Klein

Krigsförbrytare ska straffas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I morgon överlämnas Goldstone-kommissionens rapport om Gazakriget till FN:s organ för mänskliga rättigheter i Genève.

Rapporten består av över 500 sidor som visar att den israeliska armén begick krigsbrott och brott mot internationell humanitär rätt.

Civila palestinier sköts när de försökte sätta sig i säkerhet, trots att de viftade med vita flaggor. Samhällsbärande institutioner som skolor och sjukhus bombades systematiskt liksom fabriker. Vatten- och elförsörjningen slogs ut.

Israels våld var oproportionerligt och riktat mot Gazas befolkning, inte bara mot Hamas, slår FN-rapporten fast.

Också Hamas beskylls för att ha brutit mot internationell rätt under raketbeskjutningarna mot Israel.

För första gången kan nu världssamfundet ställa de ansvariga i Israel/Palestina-konflikten inför rätta och utkräva ansvar för krigsvansinnet.

Richard Goldstone, en erkänd jurist som var chefsåklagare för FN-tribunalerna för Jugoslavien och Rwanda, utsågs av FN att utreda even­tuella krigsförbrytelser under Gaza-kriget.

Goldstone skrev i New York Times att han bävade inför uppdraget för att han vet hur kontroversiell frågan är. Men han accepterade uppdraget eftersom han ”i djupet av sitt hjärta tror på vikten av internationell rätt och att värna krigslagarna, framför allt principen att de civila på största möj­liga sätt måste skyddas vid väpnade konflikter”.

Kritiken mot hans rapport är inte nådig från israeliskt håll där man räds att åtal mot israelisk militär och israeliska politiker väcks i Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Redan haglar anklagelserna om antisemitism mot Goldstone som själv har judisk bakgrund.

”Vi skall satsa våra diplomatiska resurser internationellt för att motverka de perversa och farliga effekterna av rapporten”, deklarerade det israeliska utrikes­departementet nyligen.

Den diplomatiska kampanjen går ut på att skrämma både Obama-administrationen och EU.

Påståendena som florerade i israelisk press förra veckan om att Sveriges utrikesminister Carl Bildt skulle ha samröre med Hamas hör förstås dit. Liksom de fortsatta kraven på att den svenska regeringen ska agera mot Aftonbladet på grund av vår kulturartikel om den illegala organhandeln.

De hätska utfallen mot Obamas rådgivare är också en del i denna skrämseltatik.

Oroväckande rykten från Bryssel säger nu att ledande medlemsländers representationer har träffats och beslutat att inte ge Goldstone stöd att driva vidare frågan till Säkerhets­rådet. I stället får han hållas i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Det vore förödande.

EU har ett unikt tillfälle att se till att de som är skyldiga till övergrepp mot de mänskliga rättigheterna i Israel, på Västbanken och i Gaza ställs till svars.

Både Carl Bildt och Gunilla Carlsson har hittills varit tydliga när det gäller dessa frågor. Som EU-ordförande har Sverige en nyckelroll.

Goldstone-kommissionens arbete är den enda process som kan leda till rättvisa. Gazakrigets förbrytare får inte skänkas straffrihet. Vad ska vi då ha internationella lagar till?

Bjud in Goldstone till Bryssel, Carl Bildt.

Av: 

Helle Klein

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Helle Klein