Mejla

Daniel Swedin

Otrygga jobb gör facket starkare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Media Markt varslar samtliga av sina anställda.
Media Markt varslar samtliga av sina anställda.

LEDARE

Den stora elektronikkedjan Media Markt – som har butiker från Malmö till Umeå – har varslat alla sina anställda i Sverige.

Men inte för att det går dåligt eller för att man tänker göra sig av med en massa personal.

Däremot vill företaget ändra i de anställdas arbetstider. Fler ska jobba kvällar och helger helt enkelt. Det betyder i praktiken deltidsarbetslöshet och sämre lön.

Man kan misstänka att Media Markt försöker kringgå reglerna i lagen om anställningsskydd, las, och inte ta hänsyn till anställningstid när de nu vill skära i och förändra i arbetstiderna.

En välkänd bild

– Vi får hela tiden höra att det inte finns pengar till extra tjänster så min egen slutsats är att om fler ska jobba kvällar och helger så handlar det om att skära i anställningsgraderna, säger Lottie Fallman, tidigare fackklubbsordförande på Media Markt i Norrköping, till Handelsnytt.

Där har fackklubben lagts ner.

Vi känner igen bilden.

Den fackliga organiseringen har minskat snabbare i Sverige än i något annat OECD-land, påhejat av förra regeringens politik. Något motsvarande har vi inte sett på arbetsgivarsidan.

Det får effekt när styrkeförhållanden på arbetsmarknaden blir för ojämlika.

Lönepress, försämrade arbetsvillkor, arbetsgivare som kan och vågar tänja på gränser som förr var tabu. Otrygga anställningar, oklart arbetsgivaransvar och eftersatt arbetsmiljöarbete blir vardag.

Fackförbunden blir större

I går rapporterade Dagens Nyheter att facken faktiskt lockar fler medlemmar i Stockholm.

Facken har under flera år tappat medlemmar, men nu ökar flera LO-, TCO och Sacoförbund. Mellan 30 och 40 procent av de nya medlemmarna uppges vara unga under 30 år.

En osäkrare arbetsmarknad, med försämrade anställningsvillkor och ur­holkad arbetsmiljö, är en av förklaringarna till att allt fler nu söker medlemskap. Det är utmärkt.

Facklig organisering är nämligen det bästa verktyg vi har för att bygga bättre arbetsplatser och  schystare villkor på arbetsmarknaden.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin