Islamofobins motor är SD

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Låt oss tala klarspråk - muslimhat är en politisk affärsidé

Brandattack Någon kastade in brinnande vätska i källarmoskén i Eslöv i mellandagarna. I huset ovanför bor ett tjugotal familjer. Lyckligtvis lyckades brandkåren släcka elden.
Brandattack Någon kastade in brinnande vätska i källarmoskén i Eslöv i mellandagarna. I huset ovanför bor ett tjugotal familjer. Lyckligtvis lyckades brandkåren släcka elden.

Kvällens Uppdrag granskning handlar om islamofobi.

Programmet har gått igenom statistiken för hatbrott mot muslimer. Under 2014 skedde minst 20 attacker mot moskéer och muslimska samlingslokaler. De två första veckorna 2015 skedde ytterligare fyra angrepp och ett bombhot.

Genomgående blir islamofoba hatbrott både fler och grövre. Enligt Brottsförebyggande rådet har anmälningarna om hatbrott med islamofoba motiv ökat med 69 procent på fyra år.

Södertälje

En stor del av Uppdrag granskning handlar om islamofobi i Södertälje. Enligt programmet är det främst kristna assyrier som ligger bakom och då som en direkt följd av terrorsekten Islamiska statens mord på kristna i Syrien och Irak.

Det visar än en gång hur viktigt det är att inte kollektivt skuldbelägga människor, muslimer i Sverige är inte ansvariga för vad en terrorgrupp gör.

Islamofobi är ett problem i hela Sverige, inte bara i Södertälje.

Organiserad rasism

Uppdrag granskning intervjuar både företrädare för Sverigedemokraterna och islamofoba Tryckfrihetssällskapet. De går igenom de Facebookgrupper som startats för att stoppa bygget av moskéer runt om i landet.

Men programmet går aldrig till botten med de verkliga drivkrafterna bakom den ökade islamofobin i Sverige - att den är organiserad.

Att Sveriges tredje största parti, Sverigedemokraterna, har muslimhatet som politisk affärsidé.

Richard Jomshof

Sverigedemokraternas nya partisekreterare Richard Jomshof skrev 2013 på Twitter: ”Nej ramadan är ingen svensk tradition. Islams vanföreställningar har lika lite i Sverige att göra som nazism och kommunism”.

Det är precis den retorik som är motorn i islamofobin i samhället.

Hatet mot muslimer har ökat efter attackerna mot World Trade Center i New York. Samhället blir allt mer polariserat och i hela Europa försöker högerextrema partier vinna röster på att ställa människor mot varandra.

”Religionskritik”

I Uppdrag gransknings pressmeddelande skriver redaktionen:

"Brandattacker, stenar genom fönster och ett avskuret grishuvud utanför moskéns entré. Hatet mot muslimer kan tyckas bli allt mer extremt. Var går egentligen gränsen mellan en legitim religionskritik och ett odemokratiskt och rasistiskt muslimhat, med trakasserier och våld som metod?"

Vad "legitim religionskritik" överhuvudtaget har med saken att göra är svår att se.

Varken antisemitism eller islamofobi är "religionskritik" - det är rasism.

Religionsfrihet

Alla vet att problemet ökar men ingen verkar vara ansvarig för att göra något åt det.

Varje dag spyr hatsidorna på nätet ur sig fördomar om muslimer och samtidigt normaliseras rasismen allt mer i vårt samhälle.

Sverige är idag tyvärr ett land där religionsfriheten inte är självklar.

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN