ÅSIKT

M saknar både nya idéer – och energi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: LINA SIKSJÖ
Det är dags att Fredrik Reinfeldt slutar försvara gamla reformer – och kommer med nya förslag.

Fredrik Reinfeldt kan inte ens längre ­räkna med stöd från ”Blondinbella”.

Isabella Löwengrip startade som 14-årig entusiastisk mufare vad som har blivit Sveriges antagligen största politiska­ blogg. Då, 2005, var Fredrik Reinfeldt en pigg oppositionsledare på väg att vinna valet. ”Blondinbellas” resa från tonåring till nygift småbarnsmamma har på många sätt varit historien om det nymoderata Sverige.

Otaliga gånger har hon beskrivit ­Fredrik Reinfeldt som sin stora idol.

I dag är hon mer skeptisk.

I Aftonbladets tält under Almedalsveckan erkände hon att hon nu faktiskt föredrar Annie Lööf.

Det är ett tecken i tiden.

Upp till bevis för M

För Fredrik Reinfeldt är det nämligen i allmänhet upp till bevis. Han måste ­bevisa att han har en tanke om vad han vill med Sverige, att han inte bara bidar tid för att kunna fly till något inter­nationellt uppdrag. Att Moderaterna är en ­politisk kraft med idéer, inte bara ett parti­ som med näbbar klor och tveksam statistik försvarar gamla reformer eftersom de inte kan hantera kritik.

Alliansens stora utspel om infra­struktur och bostäder under gårdagen var tänkt att förändra spelplanen. Det skapade dock främst fler frågor.

Och den stora var förstås: Vad har hänt med Anders Borg?

Flera märkligheter

”Att bygga science fiction-tåg som går på magneträls ... det är robust ­olönsamt” dundrade finansministern för två år ­sedan. I går föreslog Alliansen dock just detta.

Man vill se nya höghastighetståg och 100 000 nya bostäder.

Båda är välkomna idéer.

Bostäderna ska dock inte börja byggas förrän 2018, alltså efter nästa val. Och ­tågen kan börja rulla 2035.

Tillsammans uppgår kostnaden för förslagen till drygt 400 miljarder kronor. Här kommer nästa märklighet. Samma moderater som hånat Gudrun Schyman för att presentera vallöften till en ­kostnad av en halv biljon utan att prata om var pengarna ska komma ifrån gör nu ­något liknande själva.

Finansieringen av Alliansens halva ­biljon är en ”förhandlingsfråga”. Stat, kommun, avgifter och privata intressen ska lösa det hela. På något sätt. Det vill säga finansieringen finns inte. Än.

”Vi lovar att börja göra något bra i en avlägsen framtid, när Anders Borg för länge sedan har lämnat Sverige för valfritt jobb på IMF och därför inte längre bryr sig om hur vi fixar fram pengarna” är snarast hur gårdagens utspel ska ­tolkas.

Det kommer inte räcka.

Intar scenen i kväll

I kväll intar Fredrik Reinfeldt scenen ­i Almedalen.

Vi får se hur det går.

”Man märker att det hänt något med hans energi, jag undrar om det är så att han vill jobba med EU” sa Blondinbella.

Hon kan ha rätt.

avKatrine Marçal

ARTIKELN HANDLAR OM