ÅSIKT

AIK:s onda svans drev bort henne

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Sofia B Karlsson är inte den första kvinnan som tvingas bort från sitt jobb.
LEDARE

Fotbollsföreningen AIK beklagar.

Sofia B Karlsson lämnar sitt jobb som ansvarig för klubbens sociala arbete. Efter mordhot orkar hon inte arbeta kvar. Hon som ville modernisera klubben och göra upp med homofobi, rasism och kvinnohat.

Nu är det hon som är hatad.

Svansen jublar

Så har ännu en kvinna drivits bort från sitt arbete. Härom veckan var det Alexandra Pascalidou som tog en timeout från jobbet på radion och nu är det Sofia B Karlssons tur att resa sig upp och gå.  AIK:s onda svans jublar på nätet. "Jag är jävligt glad att hon är borta! En cancersvulst som inte förtjänar ett bättre öde än att bortopereras."

Ja det citatet finns alltså på ett av AIK:s närstående forum och det är inte det värsta.

Även om fotbollsföreningen beklagar har den problem.

Fotboll för alla

Att anställa Sofia B Karlsson var givetvis ett utmärkt beslut. Hennes mål var att alla skulle känna sig välkomna till fotbollen oavsett kön, etnicitet, religiös tro eller sexuell läggning. Med stöd av Arvsfonden startade hon projektet Fotboll för alla som riktade sig till tränare och ungdomslag. Hon ville skapa en inkluderande fotbollsklubb där alla ungdomar kunde få plats.

Det borde inte vara kontroversiellt, men för AIK:s onda svans var Sofia B Karlssons enkla budskap provocerande.

Får inte ske

– Hon stötte på motstånd, konstaterar Karin Mattsson Weijber, ordförande på Riksidrottsförbundet.

– Motståndet var mycket större och starkare än vanligt. Hon möttes av hat och hot. Hur många som ligger bakom mobben spelar ingen roll. De var tillräckligt många och tillräckligt aktiva för att hon skulle känna sig tvungen att sluta. Det är helt oacceptabelt. Det får inte ske inom svensk idrott.

Den onda sidan vann och Björn Eriksson som utrett våldet inom fotbollen menar att det handlar om de sista alfahannarna. Polisen måste utreda deras hot mot Sofia B Karlsson. Sedan måste hannarna bort från fotbollen och där måste fotbollsklubbar som AIK ta ett stort ansvar.

Bort från hemsidor

Den onda svansen ska inte ha några fördelar. De ska bort från evenemang och hemsidor med klubbemblem.

Föräldrar måste fundera noga innan de sätter sina barn i en klubb. Ett tips kan vara att kräva att klubben anammar idéerna från Fotboll för alla. Riksidrottsförbundet, kommuner och stat som fördelar och anslår pengar har också ett ansvar. Nye idrottsministern Gabriel Wikström (S) lovar mer pengar till idrotten, han menar att den är ett allmänintresse och att han inte tänker villkora det statliga stödet.

I stället vill han ha förtroendefulla samtal.

Då har han ett ämne för de samtalen. Och om fotbollen inte kan hantera alfahannarna, då kanske det ändå är dags att också diskutera villkoren.

ARTIKELN HANDLAR OM