Mejla

Anders Lindberg

Trist att Reinfeldt trixar så mycket

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

M kanske borde skicka Anders Borg nästa gång.

Inte många rätt i partiledardebatten

Nej, gårdagens partiledardebatt kommer inte att gå till historien. Det mest uppseendeväckande var alla fel, lögner och trixande som landets högsta politiker ägnade sig åt. Som att Fredrik Reinfeldt drog till med att han skapat 200 000 fler jobb. Men inte nämnde att andelen sysselsatta gått ner och arbetslösheten upp under samma period. Folkpartiets Jan Björklund sade att S ville höja bolagsskatten när de i själva verket vill sänka. Och Centerledaren Annie Lööf hävdade att hennes parti är emot flygskatt, trots att de enligt sin egen hemsida är för.

Det var inte många rätt.

Men på ett par punkter blev skillnaden mellan alliansen och de rödgröna tydlig.

Skillnaden blev tydlig

Sveriges regering är förmodligen den enda i världen som i dag sänker utbildningsambitionerna, sade Stefan Löfven.

Det har han rätt i. Och skillnaden mellan blocken blev mycket tydlig när Jan Björklund försvarade regeringens förslag om ettårig gymnasieskola. I en tid av ökande global konkurrens, när stora länder som Kina och Indien erövrar allt större del av världsmarknaden, när alla andra satsar på utbildning, forskning och innovationer – då ska Sverige konkurrera med kortare utbildning och sänkta teoretiska krav i delar av gymnasiet.

Det är nästan ofattbart korkat.

En annan punkt där skillnaderna blev tydliga var miljön. Reinfeldt påstod att regeringen är på väg att nå miljömålen. Enligt en rapport från Naturvårdsverket är regeringen tvärtom på väg att missa 14 av de 16 mål som riksdagen har satt upp.

Uttråkad statsminister

När Åsa Romson (MP) pressade ­regeringen blev det tydligt att de helt enkelt inte har några ambitioner. ­Klimatkrisen får ta hand om sig själv – det viktigaste är att alliansväljarna får fortsatt billiga flygresor till solen.

Det kanske mest påfallande i debatten­ var dock att Fredrik Reinfeldt i stort sett inte deltog. Han såg uttråkad ut, som att han tänkte på annat. Han svarade på tilltal, men inte mycket mer.

Moderaterna kanske borde skicka Anders Borg nästa gång.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg