M:s tiggeriförbud slår mot romerna

Reporter: Daniel Swedin

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kräver ett förbud Polisen har tidigare haft önskemål om att klassa tiggeri som förargelseväckande beteende. Nu är det justitie­minister Beatrice Ask som lyfter frågan om att förbjuda ”organiserat tiggeri” – vilket kan få konsekvenser.
Foto: Pontus Orre
Kräver ett förbud Polisen har tidigare haft önskemål om att klassa tiggeri som förargelseväckande beteende. Nu är det justitie­minister Beatrice Ask som lyfter frågan om att förbjuda ”organiserat tiggeri” – vilket kan få konsekvenser.

Justitieminister Beatrice Ask (M) har i dagarna krävt ett förbud av ”organiserat tiggeri”. Motiveringen lyder att man måste komma till rätta med den människo­handel som påstås ligga bakom tigge­riet.

Vi har hört det förut. Tiggare är lurendrejare, medlemmar i ligor eller i värsta fall utnyttjade av människohandelsgäng. Vi har också hört lösningarna: kriminalisera tiggeriet eller de ligabossar som koordinerar tiggeriet.

Moderaten Kristina Axén Ohlin, dåvarande finansborgarråd, ville 2007 förbjuda ”vanemässigt tiggeri”.  Jurister har undersökt om tiggeri på bussar och pendeltåg kan betraktas som ofredande.

För några år sedan fanns det önskemål från polisen att klassa tiggeri som för­argelseväckande beteende.

Och nu justitieministern.

– Det finns tecken på att människor utnyttjas för tiggeri i en omfattning som är väldigt bekymmersam, enligt Ask.

Vem har hon pratat med? Marika Markovits, som är Stadsmissionens direktor, har sagt till Ekot att det inte finns några tecken på att tiggeriet organiseras av slemma maffiabossar.

Förtryckta i århundraden

Aaron Israelson som är chefredaktör för Faktum – de hemlösas tidning i Västra Götaland och Skåne – tecknar en liknande bild i en debattartikel i Expressen.

”Tiggarligorna” består ofta av romska storfamiljer, inte sällan från Balkan. En av vår kontinents mest förtalade folkgrupper har genom arbetsfördelning inom släkten lyckats överleva i århundraden, trots förtryck och förföljelse.

Israelsson skriver:

”Utan stark nationell identitet göt romerna i stället starka lojalitetsband till storfamiljen, som kan omfatta upp emot ett 100-tal personer. Det är inom den som de flesta tiggare organiserar sin försörjning.”

Fattigdomen och intoleransen som drabbar många romer i Östeuropa är viktig att se om man ska förstå varför de söker sig till Sverige för att tigga.

I länder som Rumänien, Serbien och Bulgarien tvångsvräks och förföljs romska familjer. I Tjeckien placeras barn automatiskt i skolklasser för barn med psykiska funktionshinder – för att de är romer.

Förslaget försvårar för romer

På campingplatser utanför svenska samhällen eller i små lägenheter bor delar av familjerna och skickar överskottet från de pengar de lyckats tigga ihop till släktingar som är kvar i hemlandet.

Självklart finns det hänsynslösa profitörer kring tiggeriet. De finns alltid där det finns fattigdom och utsatthet.

Ocker – att upprätta orimliga avtal med någon som befinner sig i trångmål – är redan förbjudet. Handel med människor också och EU-kommissionen har precis lanserat en strategi mot trafficking och människohandel.

Som det ser ut nu kommer Moderaternas förslag om att förbjuda organiserat tiggeri bara att försvåra romernas utkomst och slå mot den romska familjestrukturen.

Publicerad: