Eva Franchell

Nej, det brinner inte i Stockholm

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Olika förutsättningar För fjärde natten i rad var det oroligt i Husby. Trots att Kista, Husby och Akalla ligger som ett pärlband ­efter varandra har de helt olika förutsättningar. Husby har inte tagit del av grannarnas framgångar inom IT.
Olika förutsättningar För fjärde natten i rad var det oroligt i Husby. Trots att Kista, Husby och Akalla ligger som ett pärlband ­efter varandra har de helt olika förutsättningar. Husby har inte tagit del av grannarnas framgångar inom IT.

23 MAJ 2013. Upploppen i Husby

Husby ligger i Stockholm.

Stadsdelen ligger närmare bestämt precis mitt emellan Kista Science Center och Microsofts huvudkontor i Akalla.

Moderaterna i Stockholms stadsledning borde älska den här delen av staden. Höghus, hightech och skattemiljoner som trillar in. Husby kunde ha varit ett självklart centrum i detta framtidsområde.

Men Stockholmsalliansen har alltid haft svårt att se helheter.

I stället för att bygga ihop nordvästra Stockholm vidgar man klyftorna. Titta på kartan. Kista, Husby och Akalla ligger som ett pärlband efter varandra och ­ändå är förutsättningarna så olika.

Falsk bild i medierna

”Varför talas det aldrig om den segregerade huvudstaden?” Det undrar Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri i en artikel där hon jämför Malmö och Stockholm. När det brinner i Rosengård är det Malmö som har problem medan ­bränderna i Husby aldrig kommer att ­påverka mediebilden av Stockholm.

Hon har rätt. Vi skriver aldrig att det brinner i Stockholm. Det brinner i ­Husby, Tensta eller Rinkeby.

Vi i medierna vidarebefordrar den ­falska bilden av ett Stockholm som tar slut vid Stureplan. Bilden av en lyckad ­befolkning som dricker vitt vin och åker taxi. Alltså behöver den moderata stadshusledningen aldrig ta ansvar för hela staden.

Klyftorna kan öka därför att de egentligen inte ökar i Stockholm. De ökar ­någon annanstans.

Det är därför vissa stadsdelar kan växa på andras bekostnad. Invånarna i Kista har till exempel en köpgalleria med 130-talet butiker och en 5D-biograf. De som bor i Husby däremot, de får nöja sig med ett ­20-tal affärer runt ett utomhustorg.

Så är det i Stockholm. Där finns det ­A-stadsdelar och B-stadsdelar och när ­B-ungdomarna protesterar reser sig etablissemanget som en man och säger att man inte får bränna bilar i Husby. Etablissemanget inser inte att bilarna egent­ligen brinner i Stockholm.

Men det är som kollegan Jenny Wennberg skriver i Arbetarbladet: ”De som bygger ett skitsamhälle måste antingen lära sig att leva med dess konsekvenser, eller förändra det.”

Samma rättigheter

Invånarna i Husby är stockholmare med rättigheter som alla andra. De har rätt att kräva samma skolor, bostäder, ­butiker och fungerande samhällsservice som resten av stadens invånare. Borgarrådet Joakim Larsson (M) svarar und­vikande att dialogen möjligtvis inte har fungerat hela vägen.

Kanske är det vi i medierna som får ­lyfta blicken. Vad säger ni? Börjar det ­inte bli dags att driva debatten om problemstaden Stockholm?

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln