Mejla

Eva Franchell

Fem svenskar röstade för extremisten i EU

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inte ens den svenska regeringen kommer att sätta sig emot Tonio Borg.

1 av 6 | Foto: PETER KNUTSON
Christofer Fjellner (M).

Vad fick dem att trycka på ja-knappen?

Följande fem svenskar röstade i dag för Maltas nye kommissionär Tonio Borg: moderaternas Gunnar Hökmark, Anna Maria Corazza Bildt, Christofer Fjellner och Anna Ibrisagic samt kristdemokraternas Alf Svensson.

Vad var det som fick dem att rösta fram den extremkonservative abortmotståndaren som hälsokommissionär?

Han har en fullständigt förskräckande meritlista:

Han har kriminaliserat aborter på Malta. Han anser att kvinnorna ska kastas i fängelse även om de gör abort för att de utsatts för våldtäkt, incest eller för det råder fara för kvinnans liv. 

Han vill utfärda reseförbud för gravida kvinnor som skulle kunna göra abort i annat land.

Han har röstat mot skilsmässor.

Han är emot homosexualitet och har röstat mot en sambolagstiftning.

Han vill kriminalisera spermie- och äggdonation via IVF till ensamstående kvinnor i homosexuella förhållanden. Kvinnor som bryter mot den lagen vill han kasta i fängelse.

Trots sin syn på kvinnor och homosexuella fick han stöd av de konservativa svenskarna och majoriteten i parlamentet. Även om omröstningen bara är rådgivande, kommer han nu att kunna tillträda posten i kommissionen.

Inte ens den svenska regeringen kommer att sätta sig emot hans kandidatur. EU-minister Birgitta Olsson är ju annars känd för att vara en feminist med starkt patos för mänskliga rättigheter. Men nu slingrar hon sig och skyller på parlamentet där hennes regeringskamrater sitter och röstar för mörkermannen.

Varje land utser en kommissionär som får ta säte i den kommission som är en av EU:s mäktigaste institutioner. Kommissionen lägger fram lagförslag och sköter sedan det löpande EU-arbetet. Varje kommissionär har en egen portfölj och det är anmärkningsvärt att Tonio Borg får hand om just hälsofrågorna.

Eller så säger det en hel del om dagens Europa.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN