Anders Lindberg

Billströms uttalande är rasism

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tur för Billström att M inte har nolltolerans

Oacceptabelt På twitter hyllas nu Tobias Billström av SD-ledamoten Kent Ekeroth, mest känd för att han sprang omkring med järnrör i Stockholms innerstad.
Oacceptabelt På twitter hyllas nu Tobias Billström av SD-ledamoten Kent Ekeroth, mest känd för att han sprang omkring med järnrör i Stockholms innerstad.

När man lyssnar på uttalanden från Beatrice Ask, Fredrik Reinfeldt och Tobias Billström är det som att lyssna till en repris på Janne Josefssons valstugereportage från 2002.

Josefsson gick då runt i valstugor med dold kamera och spelade in en lång rad kända moderata politiker som sa rasistiska saker. I valet ett par veckor senare fick Moderaterna drygt 15 procent.

Nu behövs ingen dold kamera. Och i dag är det inte partiets gräsrötter, utan ledande företrädare, som öppet använder sig av retoriken. Det senaste citatet är från migrationsminister Tobias Billström som uttalar sig om gömda flyktingar i Dagens Nyheter i dag.

- Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda, sa han.

Genom att beskriva människor med ett visst utseende, blonda och blåögda, som goda i motsats till människor som ser annorlunda ut sprider han ren rasism.

"Billström är vettig ibland faktiskt" twittrar SD-ledamoten Kent Ekeroth, mest känd för att han sprang omkring med järnrör i Stockholms innerstad.

I söndags satt Fredrik Reinfeldt i Agenda och försvarade polisens jakt på papperslösa. Statsministern försöker få det att framstå som att valet står mellan antingen fri invandring eller rasprofilering i tunnelbanan. Detta är naturligtvis inte sant. Valet står mellan att id-kontrollera alla med "utländskt utseende" eller att låta bli. I ett rättssamhälle där alla är lika inför lagen låter man bli.

Fredrik Reinfeldt och Moderaterna har sedan en tid spelat invandringskortet. Dåliga skolresultat har skyllts på utlänningar liksom hög arbetslöshet. Att regeringen efter sex år inte uppfyllt sina vallöften beror inte på att den misslyckats utan på invandrarna.

Samtidigt är Moderaternas engagemang mot diskriminering obefintligt. När Beatrice Ask försöker bemöta kritiken mot rasprofileringen är hennes svar att hon visst förstår, eftersom hon på 70-talet var utbytesstudent i USA. Men om Sverige idag säger hon inget.

Ett ironiskt sammanträffande är att Sverigedemokraterna i dag har möte för att diskutera uteslutning av personer som brutit mot partiets "nolltolerans" mot rasism. För Tobias Billströms del är det nog tur att han är medlem i Moderaterna.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln