Mejla

Daniel Swedin

Borgs arbetslinje har totalhavererat

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Men hårdare krav på sjuka och arbetslösa gjorde inte folk anställda och friska”

Koll på siffrorna?  Finansminister Anders Borgs arbetslinje har inneburit att långtidsarbetslösheten ökat med 143 procent sedan 2006. Oacceptabelt? Inte om du frågar Borg.
Koll på siffrorna? Finansminister Anders Borgs arbetslinje har inneburit att långtidsarbetslösheten ökat med 143 procent sedan 2006. Oacceptabelt? Inte om du frågar Borg.

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg lät väldigt övertygande när de berättade att de var rätt män att minska utanförskapet och få ut folk på arbetsmarknaden. Då, i januari för sex år sedan var 28 000 personer långtidsarbetslösa. En oacceptabelt hög siffra tyckte svenskarna och röstade fram en borgerlig regering vars recept på landets problem var ”arbetslinjen”.

Sedan 2006 har långtidsarbetslösheten ökat med 143 procent, enligt Arbetsförmedlingens nya siffror. I dag är de långtidsarbetslösa 68 000 personer. Oacceptabelt? Inte om du frågar Reinfeldt eller Borg. De håller tyst och hoppas vinna nästa val på att de ”tar ansvar”.

Gör de det?

405 000 öppet arbetslösa

Ibland är siffror det absolut bästa sättet att visa på sakernas tillstånd. Arbetslösheten har ökat sedan Reinfeldt fick nyckeln till Sagerska palatset. Enligt Statistiska centralbyrån har sysselsättningsgraden minskat till 65 procent sedan augusti 2006. I slutet av januari var 405 000 personer öppet arbetslösa.

1,5 miljoner svenskar står utanför ­a-­kassan. Färre sjuka får ersättning. På två och ett halvt år har försörjningsstödet ökat med 30 procent. 30 000 är fast i fas 3 – det är enligt årsredovisningen fler än vad AB Volvo sysselsätter i Sverige. Dessutom är det dyrt. Bidragen till arbets­givarna som tar emot fas 3:are kommer under 2012 att stiga till två miljarder kronor.

Svältkur på Komvux

De arbetslösa saknar ofta rätt kompetens för de nya jobben. Många har fel ­eller för låg utbildning. Samtidigt har Komvux och arbetsmarknadsutbildningarna satts på anorektiska svältkurer.

Av de som utförsäkrats ur sjukförsäkringen har bara en av tio fått arbete. ­Närmare två tredjedelar visade sig vara så sjuka att de fått återvända till sjukförsäkringen. Drygt en av tio har helt försvunnit ur försäkringssystemen, resten är tillbaka hos Arbetsförmedlingen.

Anders Borg och Fredrik Reinfeldt tror fortfarande att de är rätt män att lösa ­arbetslösheten. Finansministern och statsministern är nämligen fast i en ­modellvärld som sagt att deras politik ska fungera.

Borg tror att om människor lär sig att den egna ekonomin kör i diket om de blir av med jobbet och vet att de får skattesänkningar om de får ett arbete, så ­kommer de att få ett jobb. Och Reinfeldt håller med.

Men hårdare krav på sjuka och arbetslösa gjorde inte folk anställda och friska. Regeringens politik har inte minskat ­arbetslösheten och den har inte minskat ”utanförskapet”.

Däremot har det blivit svårare att inte ha ett jobb. Och det var väl inte det som var meningen, eller?

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin