Oppositionen ställde rätt frågor
Publicerad 2012-06-13
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Dagens riksdagsdebatt innehöll knappast några dramatiska överraskningar. Efter partiledarstormar och politisk turbulens har ett slags lugn lägrat sig över den svenska riksdagen, och det ska inte läsas som kritik.
En partiledardebatt är knappast formen för stora utspel eller dramatiska nyheter. Riksdagens talarstol är framför allt en plats där partiledarna har möjlighet att föra fram sitt partis hjärtefrågor inför svenska folket och riksdagens protokoll.
I bästa fall skapar det ett slags koncentrat av de vägval politiken står inför just nu. Det är nog så vi ska se den sista partiledardebatten inför sommaren.
Damberg ville prata skola
Statsministern förklarade att läget i landet är gott, i alla fall i jämförelse med en orolig omvärld. Mikael Damberg – inhoppare för Stefan Löfven – ville prata om arbetslöshet och skolavhopp.
Näringsminister Annie Lööf talade entusiastiskt om skattesänkningarna för restauranger och städtjänster, och utbildningsminister Jan Björklund om sänkta ungdomslöner.
Jonas Sjöstedt från Vänsterpartiet oroade sig för arbetsrättens ställning i EU och Miljöpartiets Åsa Romson för bristen på miljöpolitik.
Göran Hägglund argumenterade för att mammor ska stanna hemma och Jimmy Åkesson för minskad invandring.
Regeringen verkar trött
Så; hur ska då tillståndet i svensk politik sommaren 2012 sammanfattas om vi utgår från dagens debatt.
Kanske så här: Regeringen sitter fast i en politik och en självbild som inte fungerar. Arbetslinjen har varken kommit till rätta med arbetslöshet eller utanförskap.
Regeringen ger ett trött intryck.
Oppositionen – de rödgröna partierna – ställer rätt frågor. Arbetslöshet, utbildning, miljö och rimliga arbetsvillkor är problem som kräver ett svar.
Svaren – i form av praktiska politiska förslag som faktiskt skulle kunna samla majoritet i riksdagen – har oppositionspartierna dock inte i dag.
Å andra sidan är det två år kvar till valet.
Ingvar Persson