Mejla

Daniel Swedin

Borg, rusta upp förorterna – nu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

kostar miljarder 650 000 lägenheter i miljonprogrammen runt om i Sverige är i akut behov av renovering. Finansminister Anders Borg måste ta sitt ansvar och öppna upp statens plånbok för att lösa problemet. OBS! Bilden är ett montage.
kostar miljarder 650 000 lägenheter i miljonprogrammen runt om i Sverige är i akut behov av renovering. Finansminister Anders Borg måste ta sitt ansvar och öppna upp statens plånbok för att lösa problemet. OBS! Bilden är ett montage.

LEDARE

23 AUGUSTI 2012. Miljonprogrammet

Mellan 1965 och 1975 byggdes en miljon bostäder i Sverige. Den vardagliga ­benämningen på projektet är ”miljon­programmet”, och målet var att komma till rätta med bostadsbristen som då rådde i Sverige och samtidigt förbättra ­bostadsstandarden.

Kommer kosta miljarder

I förorter och stadsdelar växte husen upp. Rinkeby, Frölunda, Rosengård, Kallkällan. Inom ramen för miljonprogrammet byggdes inte bara stora höghusområden. Två tredjedelar av alla lägenheter som togs fram under åren ligger i låg- och småhus. Cirka 25 procent av de bostäder som finns i Sverige i dag byggdes som en del av miljonprogrammet.

Ett halvt sekel har gått och nu måste husen rustas. Runt 650 000 lägenheter behöver renoveras omedelbart och det kommer att kosta miljarder. Bostadsbolag har inte pengarna och privat kapital klarar det inte heller.

I stället är det människorna som bor i lägenheterna som får betala. I området Pennygången i västra Göteborg har fastighetsbolaget Stena Fastigheter flaggat för att hyrorna kommer öka med 60 procent. I Uppsalastadsdelen Gränby vill hyresvärden Rikshem höja hyrorna med 43 procent. Allt för att täcka upp kostnaderna för kommande renoveringar.

Människor kommer vara tvungna att lämna sina bostäder och segregationen kommer att öka. Det duger inte.

Frågan diskuterades i Sveriges Radio i går. Bostadsminister Stefan Attefall (KD) vill inte att det offentliga tar ansvar.

– Jag går hellre in och försöker hjälpa de här enskilda människorna, vi har höjt bostadsbidraget exempelvis.

Regeringen väljer bidragslinjen hellre än att delta i ett samhällsekonomiskt lönsamt projekt som skapar arbetstillfällen, minskar klimatbelastningen och kommer förbättra levnads- och boendemiljön för hundratusentals människor.

En förutsättning för att en miljon ­bostäder kunde byggas på 1950- och 1960-talen var pensionsreformen 1959. Kapital växte i AP-fonderna som användes för att finansiera byggandet.

Praktiskt taget gratis

I dag kan staten använda AP-fondernas pengar för att renovera husen. Eller så kan man införa ett system för lånegarantier för upprustning av lägenheter, som Socialdemokraterna föreslagit.

Samtidigt är det praktiskt taget gratis för staten att låna pengar på marknaden. Räntan på statens tioåriga lån ligger på en historiskt låg nivå. Tiden är med andra ord god för att sätta i gång renoveringen av miljonprogrammet. Det är klok konjunkturpolitik och det är en viktig investering i svensk ekonomi.

Det är dags att Anders Borg öppnar statens plånbok, tar sitt ansvar och är med och rustar upp miljonprogrammet.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin