ÅSIKT

Verklig konflikt med diktaturen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Till det yttre har det diplomatiska bråket mellan Vitryssland och Sverige kanske ett drag av sandlåda över sig. Den vitryske diktatorn Alexander Lukasjenko är förbannad på svenskarnas tal om demokrati, och utvisar den svenska ambassadören i Minsk.

Den svenska utrikesministern rapporterar på twitter, vägrar ta emot den tillträdande vitryska ambassadören och skickar dessutom hem ytterligare två diplomater. Han tar självklart upp saken med vännerna i EU.

Så, i dag, känner sig diktatorn kränkt och bestämmer sig för att ta hem de diplomater som finns kvar och stänga Stockholmsambassaden. Dessutom skickas de kvarvarande svenska diplomaterna hem från Minsk.

Den svenska utrikesministern kommenterar åter på twitter, och passar dessutom på att offentligt kalla diktatorn för ”buse”.

Men det handlar inte om ett bråk i en sandlåda. Konflikten mellan Vitryssland och Sverige handlar om mänskliga rättigheter och demokratibygge. Och det handlar om bilden av Europa.

Vitryssland är en klassisk politisk diktatur. I dag finns inga tecken på förändring, tvärtom har repressionen förstärkts sedan presidentvalet för knappt två år sedan.

Sverige har – både som stat och genom frivilligorganisationer – i åratal stöttat arbetet för mänskliga rättigheter och demokrati i Vitryssland. Det är det stödet som skapat konflikten, och det är de oppositionsgrupper som fått stödet som riskerar att bli de stora förlorarna i det diplomatiska bråket.

Det är ett starkt skäl för det svenska utrikesdepartementet att försöka hitta en lösning på konflikten. Men det kan aldrig ske till priset av otydlighet om Sveriges stöd för mänskliga rättigheter och demokrati.

Då får hellre bråket fortsätta, även om det ser ut som en sandlåda.