Avslagen debatt om arbetslöshet

Det var en påtagligt pressad Håkan Juholt som gick till angrepp mot Fredrik Reinfeldt i dagens partiledardebatt.

Det var inte lätt. Fredrik Reinfeldt var ovanligt avslappnad när han hängde i talarstolen, viftade och skröt om hur bra det går för Sverige.

– Titta på hur det ser ut i resten av Europa, sa Fredrik Reinfeldt och hänvisade till OECD men hoppade över det faktum att klyftorna faktiskt ökar i Moderaternas Sverige.

Annat var det på Socialdemokraternas tid, fortsatte Reinfeldt och hänvisade till förtidspensioneringarna. Men han hoppade över det faktum att antalet unga förtidspensionärer ökat med 37 procent under de moderata regeringsåren.

Fredrik Reinfeldt har en tendens att bara ge halva sanningar.

Men Håkan Juholt hade svårt att slå hål på den moderata stöddigheten. I stället gav han en defensiv provkarta på den halvårsgamla socialdemokratiska budgeten. Många väntade sig säkert nya och tydliga förslag för som Håkan Juholt själv sa i Sälen härom dagen: "det finns ett sug efter socialdemokratins idéer."

Men det blev inte några nya substantiella förslag. Den viktiga debatten om den höga arbetslösheten blev en avslagen historia. Kanske hade den kunnat bita till om Håkan Juholt hittat exemplen. Minns när Mona Sahlin i valets slutskede äntligen tog upp historien om Annica Holmquist som trots en svår kronisk sjukdom förvägrades sjukpenning och försörjningsstöd.

När den hårdföra politiken blev till kött och blod - då stod Fredrik Reinfeldt svarslös.

Minns när Olof Palme tog exemplet om Ludvig Svenssons gardinfabrik i valrörelsen 1982: "Går det bra för Ludvig Svensson, går det bra för Sverige."

Politik måste handla om människor även i riksdagens kammare.

Socialdemokraternas kris |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln