Ledare

Nu måste han prata om jobb

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

återupprätta förtroendet I dag håller Håkan Juholt tal på Socialdemokraternas förtroenderåd. Det måste bli början på den långa resan att återupprätta partiets förtroende i ekonomiska frågor.
återupprätta förtroendet I dag håller Håkan Juholt tal på Socialdemokraternas förtroenderåd. Det måste bli början på den långa resan att återupprätta partiets förtroende i ekonomiska frågor.

LEDARE

3 DECEMBER 2011. S förtroenderåd

Scenen: en lägenhet på Själagårdsgatan i Gamla stan.

Tre gamla S-ministrar, Sven-Erik Österberg, Björn Rosengren och Thomas Östros, äter och dricker en bättre middag. De pratar om partiets förfall och snart pratar hela Sverige om deras middag.

I skuggan samlas i dag Social-demokraterna till förtroenderåd på Stockholms universitet. Personstrider och intriger kommer att dominera rapporteringen, men partiet samlas faktiskt för att fatta beslut om ett sysselsättningspolitiskt ramverk.

Och ett sådant behöver Sverige. Tillväxten kroknar och jobbåterhämtningen tvärnitar. Bankernas ekonomer siar om en rejäl inbromsning för svensk ekonomi.

Svarta moln hopar sig

Flera prognoser ser nolltillväxt under de kommande kvartalen och i en färsk prognos skriver SEB att arbetslösheten stiger till 8 procent mot slutet av 2013. Oktober var andra månaden i rad som antalet arbetade timmar inte ökade.

Långtidsarbetslösheten är nu uppe i 34 procent. 132 000 människor som efter årsskiftet får ännu svårare att hitta jobb. Vi är redan europamästare i grenen ungdomsarbetslöshet. Det här är bokslutet över Reinfeldts ”arbetslinje”.

Nu krisar dessutom hela världsekonomin. På fredag avgörs eurons öde, men var är regeringens krispolitik? Restaurangmomsen har de redan bränt av.

Det är som att Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, trots högstämd retorik, inte ser att de svarta molnen hopar sig. Det vore i sådana fall inte första gången.

Inför finanskrisen 2008 vägrade Borg erkänna att Sverige kunde drabbas. Våren 2008 sa han raljant att ”Ingen, möjligtvis med undantag av Pär Nuder, delar bedömningen att Sverige står inför en nära förestående bankkris”.

Samtidigt som hela världsekonomin störtdök lade regeringen en budget baserad på glada förhoppningar – trots att Sverige är ett av världens mest utlandsberoende länder.

Sverige återhämtade sig. Riksbanken kunde sänka räntan kraftigt och andra länder insåg, till skillnad från Borg, allvaret och lade stora stimulanspaket som gjorde att svensk export kunde ta fart.

Det duger inte

Den här gången är förutsättningarna helt annorlunda. Borg måste agera.

För ett år sedan stod en avgående Mona Sahlin på sitt partis förtroenderåd och underkände den politik hon själv fört. Sedan dess har Socialdemokraterna sällan hittat rätt. Vi kan tala om ett förlorat år.

Det duger inte. Håkan Juholt behöver ta sig samman och börja ställa regeringen till svars för den höga arbetslösheten.

Talet han håller i dag måste bli början på den långa resan att återupprätta Socialdemokraternas förtroende i ekonomiska frågor. Inga fler förlorade år, förvirrade utspel eller förbittrade föredettingar.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!