Mejla

Jonna Sima

Vann för Sverige – inte Stockholm

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Men kritikerna har fel. Malmö är ett utmärkt val för Europas schlagerfinal”

SEGER MED KONSEKVENSER Stockholm har en uppblåst självbild, att Malmö får arrangera ESC är ingen skandal.
SEGER MED KONSEKVENSER Stockholm har en uppblåst självbild, att Malmö får arrangera ESC är ingen skandal.

Stockholm är landets huvudstad, men Sverige kretsar inte kring Stockholm. ­Ändå tror många som bor och verkar i ­huvud­­staden det. I sånger sjungs det om hur Stockholm är Nordens Venedig och den stad som har fått allt. I världen marknadsförs staden som ”The capital of Scandinavia”, och under den ekonomiska­ krisen har Stockholm lyfts fram som det lok som ska dra hela Sverige till en bättre­ framtid. 

Detta har lett till att Stockholm har fått en uppblåst självbild. Det vittnar inte minst de indignerade reaktioner som följt efter SVT:s besked om att förlägga en av världens största musiktävlingar, Euro­vision song contest, i Malmö.

Ingen skandal

Loreen tog hem en utklassningsseger i Azerbajdzjans huvudstad Baku för ­Sveriges räkning, inte för Stockholms.

Men det höll inte de tre hotelldirektörer­ som i går skev på Aftonbladet Debatt med om. Enligt dem är SVT:s beslut att lägga arrangemanget i Malmö ”en samhällsekonomisk skandal”.

Thomas Perslund, vd för Friends ­Arena i Solna, som ratats av SVT, menar att ­alla turistintäkter försvinner över sundet: ”Danskarnas statsminister skrattar­ nog, för det är de som åker på att få momsen.”

Malmö ett utmärkt val

Den mest narraktiga kommentaren kom från Paulina Neuding, redaktör för ­högertidningen Neo. På Twitter undrade hon om Malmös kommunalråd, Ilmar Reepalu (S), vill att Eurovison song ­contest ska hållas inför tomma läktare­ ­eftersom Israel deltar.

Men kritikerna har fel. Malmö är ett ­utmärkt val för Europas schlagerfinal.

Under flera år har staden målats upp som ”Sveriges Chicago”. Svarta rubriker har berättat om upplopp och bränder i Rosengård, gängkriminalitet och Ilmar Reepalus stötande uttalanden om ­stadens judiska invånare.

Vårens rapporteringar om Malmö har präglats av den pågående rättegången mot misstänkte seriemördaren Peter Mangs.

Ursprungstanken med Eurovison song contest var att Europas länder skulle ­mötas genom musiken. Det är därför ­logiskt att SVT:s vd Eva Hamilton lyfter fram Malmös mångkulturella profil i ­motiveringen av valet av stad.

När Sverige senast vann Eurovison song contest med Charlotte Perrelli år 2000 arrangerades tävlingen året därpå i ­Globen. Att Stockholmsregionen sedan dess har lagt miljarder på två monster­arenor spelar ingen roll. Det var inte Stockholms tur den här gången.

För Malmös självkänsla går betydelsen av Eurovision song contest inte att ­räkna i turistintäkter.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonna Sima