Mejla

Jonna Sima

Vår frihet är under attack

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Extremisterna hotar vår öppenhet och vårt sätt att leva

Ungefär 15:30 idag utbröt skottlossning vid ett möte som Lars Vilks deltog i på kulturhuset ”Krudttønden” på Österbro i Köpenhamn. Temat för mötet var enligt tidningen Jyllands-Posten ”Konst, hädelse och yttrandefrihet”. Tre poliser är skadade och enligt uppgift har en civil man avlidit. Enligt vittnen ska mellan 20 och 40 skott ha avlossats.

Lars Vilks själv gömde sig i ett kylrum och klarade sig utan skador.

Den franske ambassadören till Danmark François Zimeray, som också deltog på mötet, twittrade vid 16-tden: ”Still alive in the room”.

Terrorangrepp

På en pressträff vid 19:00 sa den danska polisen att de betraktar det inträffade som ett "terrorangrepp".

Lars Vilks har tidigare utsatts för attentat efter sina karikatyrer av profeten Muhammed som rondellhund och han har polisbeskydd.

Vem, eller vilka, som ligger bakom dagens händelser återstår att se, i skrivande stund är ingen gripen för dådet. Polisen söker två män klädda i mörka jackor.

Men målet var knappast slumpmässigt valt.

Poliser utanför DN

I går greps flera nazister utanför Dagens Nyheters och Expressens redaktion. Personerna kommer från samma grupp som låg bakom det våldsamma överfallet på den fredliga demonstrationen i Kärrtorp i fjol.

Expressen har under flera dagar publicerat en serie med granskande artiklar om naziströrelsen vilket verkar ha varit orsaken till besöket.

– De är anhållna för förberedelse till grov misshandel och för olaga hot mot grupp, sa Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen till Expressen.

Je suis Charlie

Gärningsmännen bakom tidigare attacker mot Lars Vilks har haft islamistiska motiv men om det är så även denna gång vet vi inte.

Däremot har vi på senare tid sett flera sådana attacker runt om i Europa, den mest allvarliga mot satirtidningen Charlie Hebdo och den judiska kosherbutiken i Paris då sammanlagt 17 personer miste livet.

Lika lite som nazisterna utanför DN kan sägas "representera" alla svenskar kan de islamistiska terroristerna tala för alla muslimer.

Tvärtom har just nazister och militanta islamister en likartad syn på både yttandefrihet och demokrati.

Vår frihet

Vårt öppna samhälle är på många sätt sårbart, politiker kan gå ut som vem som helst och även institutioner som riksdagen, kommunalhus och tidningsredaktioner är väldigt tillgängliga.

Extremisterna hotar vår öppenhet och vårt sätt att leva. Det är ett angrepp på oss alla. Den dag personer som Lars Vilks tvingas till tystnad har vi i praktiken inte längre yttrandefrihet.

Dagens attack är ännu en påminnelse om vad som står på spel.

Anders Lindberg

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Vi sörjer med fransmännen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrordåden i Köpenhamn

Lars Vilks

Charlie Hebdo

Anders Lindberg