Mejla

Ingvar Persson

Usel a-kassa är arvet efter Borg

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

7 FEBRUARI 2015.

A-kassans förfall gör i dag att bara en bråkdel av de svenska löntagarna egentligen har en trygghet om jobbet försvinner. Nu skulle det kunna ändras.

Under några timmar såg det faktiskt ut som om svensk politik befriats skuggan av Anders Borg. Tidningen Fokus kunde rapportera att Moderaterna i socialförsäkringsutskottet äntligen givit upp motståndet mot att höja taken i a-kassan.

Och inte bara det. Enligt ­Fokus uppgifter skulle ut­redningen dessutom föreslå att tak­beloppen på något sätt ­skulle följa prisutvecklingen.

Hölls som gisslan

I sak är det vad en bred majoritet av riksdagens partier tycker, men i regeringsställning höll Moderaterna och Anders Borg sina allianspartier som gisslan. Men alltså inte längre.

Höjda tak och indexering räcker inte för att renovera den förstörda arbetslöshetsförsäkringen. Reglerna måste dess­utom göras om så att unga får en chans att komma in i systemet. Ändå skulle en upp­görelse stöpa om svensk politik, vara en seger för förnuftet och ett steg mot att återupprätta en av ­välfärdspolitikens hörnstenar, ­inkomstbortfallsprincipen.

De fackliga centralorganisationerna var inte sena att jubla. Det är deras medlemmar som drabbats av a-kassans haveri.

Sedan klev Johan Forssell – vice ordförande i socialförsäkringsutskottet och tidigare stabschef hos Fredrik Reinfeldt – in på scenen. Han dementerade att Moderaterna som parti skulle ha bytt åsikt. Vad Moderaterna i utredningen sagt ­avfärdades som ”idéer att titta vidare på”.

Forssell hånar faktiskt partikamrater som ägnar år åt utredningen.

Så brukar verkligen inte ­partier i Sverige se på sin medverkan i utredningar, eller politiska förhandlingar över huvud taget. Sådant har tvärtom betraktats som en hederssak och en fråga om politisk trovärdighet.

Bra förutsättningar

Uppenbarligen är det en ­tradition som Forssell inte känner sig bunden av. Kanske är det viktigare att hålla fast vid ­Anders Borgs halstarriga ­inställning till a-kassan.

Det är i så fall trist, men mest för Moderaterna själva. Enighet om att Sverige behöver en fungerande a-kassa hade förstås ­varit bra, men Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern tycker redan att taken ­borde ­höjas.

Det finns förutsättningar för en bred överenskommelse, vad Forssell än tycker om saken.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.