Anders Lindberg

Nu bryter M löftet om SD

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

VÅGMÄSTARE I Stockholms län är Sverigedemokraterna vågmästare i nio kommuner: Norrtälje, Sigtuna, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Järfälla, Solna, Huddinge, Haninge och Nynäshamn.
VÅGMÄSTARE I Stockholms län är Sverigedemokraterna vågmästare i nio kommuner: Norrtälje, Sigtuna, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Järfälla, Solna, Huddinge, Haninge och Nynäshamn.

27 SEPTEMBER 2014. Maktkaoset

Efter valet tog Sverigedemo­kraterna i Sigtuna kontakt med Moderaterna. De lovade att

inte rösta med Västerpartiet och Socialdemokraterna mot att Moderaterna lät dem få plats­er i Sigtunas nämnder och styrelser. Det uppger den lokala tidningen Märsta.nu.

Till Dagens Nyheter försöker Moderaternas oppositionsråd Olov Holst förklara sig med att han inte tycker det är rätt att isolera Sverigedemokraterna. Han tycker även att Moderaterna ska börja prata med dem i riksdagen, tvärtemot vad Fredrik Reinfeldt lovat före valet.

Tänker inte avgå

Nu ser inte ”pratandet” mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna i Sigtuna ut att räcka till någon majoritet eftersom Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet planerar att regera tillsammans.

Men i andra kommuner ser det annorlunda ut. I Norrtälje norr om Stockholm har de rödgröna 27 mandat mot Allians­ens 26. Men Kjell Jansson (M) har inga planer på att avgå trots att han kommer att vara beroende av Sverigedemokraternas aktiva stöd.

Enligt Dagens Samhälle ser det likadant ut i flera kommuner. Trots att Alliansen är mindre än de rödgröna och faktiskt förlorade valet vill Moderaterna regera vidare och vara beroende av Sverigedemokraternas röster.

Liknande rapporter kommer nu från allt fler kommuner runt om i Sverige.

Inför valet lovade Fredrik Reinfeldt dyrt och heligt att Moderaterna inte kommer att ge Sverigedemokraterna något inflytande. Om de rödgröna partierna blev större än Allians­en skulle den avgå och släppa fram ett nytt styre.

Det finstilta verkar vara att han egentligen inte pratade för varken Alliansen eller Moderaterna utan bara för sig själv, och nu har han avgått.

I Stockholms län är Sve­rige­demokraterna vågmästare i nio kommuner, så här kommer vi snart att få veta vad Fredrik Reinfeldts ord i valrörelsen var värda.

Vad gör FP, C och KD?

Om Moderaterna gör sig beroende av Sverigedemo­kraterna i kommuner ger det självfallet även en vink om i vilken riktning partiet utvecklas.

I Norge har deras syster­parti Höyre tagit in främlingsfient­liga Fremskrittspartiet i regeringen.

Den stora frågan är vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna gör nu.

Vill de verkligen sätta sig i ett läge där Sverigedemokraterna har sista ordet i varje beslut i kommunstyrelsen eller fullmäktige?

I så fall öppnas dörren på glänt till en väldigt obehaglig utveckling.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN