Mejla

Daniel Swedin

Vi förtjänar bättre poliser

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: CAROLINA BYRMO

– Alla har väl sin syn på polisens agerande, men det är ingenting som får förekomma i dag. I dag handlar om Erics minne och inget annat. Det ska inte vara något politiskt, det ska inte vara någon kritik mot polisen, ingenting sådant.

Så sa Christer Axenryd, initiativtagare till den motorcykelkortege och minnesstund för Eric Torell som hölls i går i Stockholm. Sorgen måste få sin plats. Och vreden. Men till slut måste frågorna som skotten i Vasastan väckt få sina svar.

Eric Torells mamma har formulerat en del av dem:
Hur kunde polisen inte se att han har Downs syndrom? Hur kunde polisen inte se att det var ett leksaksvapen? Varför avlossades så många skott?

Även om förundersökningen om händelsen är långt ifrån klar så rasar redan en debatt om polisens våldsanvändning. Poliser i Sverige ligger bakom sex skjutningar med dödlig utgång hittills i år, vilket är den högsta dödssiffran sedan 1990 då man började föra statistik. Det är sällan gangsterkungar och yrkeskriminella som faller för polisens kulor, enligt polisens Nationella operativa avdelning. I många fall är det så att när personer dött till följd av polisingripanden har offren haft någon form av psykisk funktionsnedsättning.

Vad beror det på?

Till SVT säger polisläraren Rune Engström – som undervisat poliser i konflikthantering i 15 år – att dagens poliskår inte klarar av pressade situationer.

– De som kommer ut i dag har inte tillräckligt med träning för de här situationerna. Det är framför allt de mentala bitarna, till exempel stresshantering och kommunikation, som inte är tillräckligt integrerade i den praktiska utbildningen.

Christer Palmkvist, tillförordnad ordförande i Polisförbundet, har till Aftonbladet sagt att utbildningen i polisiär konflikthantering sällan genomförs.

– Man kan inte avvara poliser eller instruktörer under de här timmarna som krävs. När den ändå utförs så är det för få timmar för att den ska få den effekt som det är tänkt.

Tidigare har det också larmats om att svenska poliser övningsskjuter så sällan att de inte är förberedda på att hantera en situation där de tvingas skjuta mot en annan människa.

Oavsett vad utredningen kring Eric Torsells död kommer visa så måste veckans tragiska händelser bli en sorts vändpunkt. Vi har den senaste tiden pratat mycket om polisernas löner. Nu är det dags att vi pratar om deras utbildning och fortbildning. Polisen har monopol på våldsanvändning i Sverige.

Ändå läggs det alldeles för lite pengar på att de ska vara kompetenta. Så kan det inte få vara. Ytterst handlar det om vilket förtroende allmänheten ska ha för polisen.

avDaniel Swedin

Publicerad: