ÅSIKT

Moderaterna har en skuld att betala

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Välfärdens kärna brukar det kallas, det som kommuner och landsting sysslar med. Och ekonomin för landsting och kommuner sätter ramarna för hur barnomsorg, skola, sjukvård och äldreomsorg fungerar i praktiken.
Just nu är denna kärna hotad. Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommer det krävas 50 nya miljarder bara för att upprätthålla dagens nivå i välfärdsverksamheterna. Och med tanke på läget på många förlossningsavdelningar och äldreboenden kan ingen vara nöjd med dagens nivå.

– Om man inte får de pengarna finns det två alternativ. Det ena är att man höjer kommunalskatten och det andra är att man gör stora besparingar i välfärden, men det tror jag inte är något som folk skulle acceptera, säger SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog till Svenska Dagbladet.
Befolkningen i Sverige växer och under de närmaste tio åren kommer vi bli en miljon fler svenskar. Än viktigare är det att befolkningssammansättningen förändras. Andelen äldre växer, precis som andelen riktigt unga. Behovet av skolor, vård och omsorg ökar.

Om allt ska bekostas av höjd kommunalskatt betyder det större klyftor och nya orättvisor. Det är inte sällan så att de kommuner där man redan har högst kommunalskatt har en krympande andel yrkesarbetande och måste låta en stor del av budgen gå till att vårda äldre.

Därför måste staten ta ett ansvar. Till slut verkar till och med Moderaterna insett det.

På en pressträff i går meddelade partiledaren Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson att partiet vill satsa 20 miljarder på kommunerna.

– Staten måste ta större ansvar för den kommunala välfärden. Det har vi mest gjort i kriser tidigare, säger Elisabeth Svantesson.

Detta är alltså partiet som senast de satt i regering sänkte skatterna med 140 miljarder kronor i stället för att satsa på välfärden. Som avstod från satsningar på skola, vård och omsorg för att kunna sänka bolagsskatten, avskaffa förmögenhetsskatten och införa skatteavdrag för att kunna hyra in bartenders.

Och det är partiet som sagt att de tänker sänka skatteintäkterna med ytterligare minst 48 miljarder. Just de skattesänkningarna vill M inte prata om längre.

Och för att ens kunna lova 20 miljarder till kommunerna villkorar man pengarna med att lokalpolitikerna måste sätta större press på socialbidragstagare och arbetslösa. Det kommer förstås drabba de som har det tuffast i kommuner som redan har det tufft.

Springnotan som den regering där Ulf Kristersson var minister lämnade efter sig är långt ifrån betald och väldigt lite tyder på att Moderaterna är intresserade av att reglera sin skuld till samhället.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM