Ett historiskt val i Norge

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skolan, miljön och hälsovården. Listan på frågor som styrt norrmännens val i dagens stortingsval skulle till stora delar kunna vara hämtad från Sverige. Men på en punkt visar den att Norge är annorlunda. Frågan om jobben, och arbetslösheten, hamnar långt ner på norrmännens lista.

Norge är, mitt i den internationella krisen, ett av de länder i Europa som har den lägsta arbetslöshet. Ett mått på den röd-gröna regeringens framgång.

Det är en förklaring till att regeringen Stoltenberg, tvärt emot norsk tradition, får fortsatt förtroende, om än med minsta marginal. Det är 16 år sedan en norsk regering fått fortsatt förtroende. En majoritetsregering har inte kunnat behålla sin ställning på 40 år. Det talades om historia i Norge i går.

Det norska valresultatet visar också hur viktig regeringsdugligheten är för väljarna. Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet har visat att de kan samarbeta. I oppositionen har konflikterna fortsatt ända fram till valdagen.

Valets stora förlorare finns i den politiska mitten. Fremskrittspartiets dominerande ställning till höger i norsk politik blir än tydligare. Framtiden för en anständig borgerlighet ser dyster ut i Norge.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.