Ledare

Schlingmann borde läxa upp Billström

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Nu har vi vår första dejt, sa Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan till Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann. De möttes på Södra teaterns bar i Stockholm, när nyhetsmagasinet Fokus ordnade integrationsdebatt.

Baylan talade om sina egna erfarenheter från Norra Botkyrka i början av 1990-talet, mitt i den förra ekonomiska krisen. När Baylan och hans klasskamrater kom ut från skolan mötte de en arbetsmarknad som var fullständigt död. Känslan var ”Vi är inte välkomna i Sverige, de vill inte ha oss här”.

Motsättningarna mellan människor växte. Den borgerliga regeringen stödde sig på Ny Demokrati och Lasermannen härjade: ”Han sköt på människor av den enda anledningen att de såg ut som jag.”

Baylans främsta recept för integration är sysselsättning. Att människor får arbeta och känna att de hör till – så att motsättningarna hindras att växa.

Moderaterna har ägnat det senaste året åt att formulera en klyfta mellan ”vi” och ”dem”. Segregationen skylls på människor med utländsk bakgrund. ”Acceptera och bli accepterad!” är moderaternas budskap till dem. Med förslag som återkallade medborgarskap, Sverigekontrakt och hårdare regler för anhöriginvandring flirtar Moderaterna med högerpopulismen.

De försöker vinna röster genom att stärka motsättningarna mellan människor.

Schlingmann vägrar erkänna det. Han ägnade stor del av debatten åt att klaga över hur partier som pratar integrationspolitik (läs Moderaterna) misstänkliggörs och anklagas för att ha dolda agendor.

”Här spelar medierna väldigt mycket in”, sa Schlingmann. Han vill hellre diskutera förslaget Sverigekontrakt än spelteorin bakom det. Men Schlingmann la själv inte någon energi på att förklara varför Sverigekontrakt behövs.

Publiken ställde frågor om den etniska diskrimineringen. Baylan tog exempel från Västerbotten. Den italienska läkaren får jobb på sjukhuset i Lycksele efter bara fyra dagar. Den iranska läkaren säljer fortfarande hamburgare i Umeå. Skillnaden kan knappast bero på deras språkkunskaper.

Schlingmann poängterade arbetsgivarnas och näringslivets ansvar att stoppa diskriminering: ”Låt oss se på hela kompetensen i samhället. Det är ett svaghetstecken om kirurger kör taxi.”

Kloka ord, som Moderaternas integrationsgrupp inte har tagit intryck av. Gruppen, ledd av migrationsministerr Tobias Billström, beskriver endast diskrimineringen som ett problem för stackars svenskar: ”Många skäms över känslan att även svenskar verkar diskriminera”.

Schlingmann får, om han menar allvar med det han säger, läxa upp migrationsministern.

Åsa Petersen

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Åsa Petersen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Petersen