ÅSIKT

Odell ser världen med finansbranschens ögon

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Är det hög tid för oss att sluta oroa oss och börja älska hedgefonder? Ja, det tycker i alla fall Mats Odell. Den senaste tiden har han även tyckt detta i internationell media där ett uttalande av den svenske finansmarknadsministern har snurrat flitigt den senaste veckan: ”Sverige rycker ut till försvar av hedgefonder” jublade Financial Times. Kanske lite överraskande för den som inför EU-valet hörde Anders Borg tala om mer heltäckande regelverk.

Mats Odell har dock inlett det svenska ordförandeskapet i EU med att tala om att hedge­fonder och riskkapitalbolag inte innebär några systemrisker samt att de felaktigt har fått skulden för finanskrisen.

Enligt Financial Times ser riskkapital­bolagen nu det svenska ordförandeskapet som sin stora möjlighet. Det gäller att passa på! Man måste vattna ur EU-kommissionens förslag till reglering så mycket det bara går innan Sverige lämnar över ordförandeklubban till Spanien.

Men Odell måste i så fall tillsammans med finanslobbyn och det lika regleringskritiska Storbritannien brotta ner den tyske finansministern Peer Steinbrück först. Vilket är lättare sagt än gjort.

Mats Odell vill visserligen ha ny reglering men varnar för att man ”inte ska döda branschen” och oavsett vilken syn man har på hedgefonders och riskkapitalbolags ansvar för krisen så är Odells perspektiv problematiskt.

Han resonerar som så många gånger förr utifrån finanssektorns horisont – branschen är hotad, ifrågasatt och har fiender som vill ”döda den”. Men inte ens hedgefondernas mest svurne fiende, Paul Nyrup Rasmussen ordförande i Europeiska socialdemokraters parti, vill se några allmänna förbud.

Däremot är det inte mer än rimligt att företag som har viktiga funktioner i det finansiella systemet omfattas av tydliga lagar och regleringar. Vissa av de hedgefonder och riskkapital­bolag som i dag är oreglerade kan inte tillåtas kollapsa. Kostnaden för samhället skulle bli oacceptabelt stor.

Att låna mer och mer mot mindre och mindre kapital, eller handel med finansiella produkter så komplicerade att ingen förstår vad de är värda, det är inte vad en långsiktig europeisk ekonomi kan bygga på. Vi behöver konstruera ett nytt finansiellt system som kan skapa förutsättningar för hållbar tillväxt samt nya och bättre jobb.

Det är denna övergripande politiska horisont som bör vara Sveriges utgångspunkt under ordförandeskapet, inte omsorgen om en enskild bransch. Varningarna om att hedgefonder och riskkapitalbolag (de som finns kvar) ska bojkotta Europa om vi inför ny reglering, är ytterst överdrivna. Vi är trots allt världens största ekonomi.

Och om nu riskkapitalbranschen är så intresserad av att få förtroende, varför då motsätta sig krav på öppenhet?

Hemlighetsmakeri som affärsidé brukar inte vara det bästa sättet att vinna tillit på.

Om de finansiella trollkarlarna är så snälla som Mats Odell hävdar, vad är då problemet med att trolla inför öppen ridå?

ARTIKELN HANDLAR OM