ÅSIKT

Blunda inte för Syrien

Foto: Landet blöder 1,8 miljoner syrier har flytt undan kriget till sina grannländer.
LEDARE

5 augusti 2013

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kriget i Syrien

I den syriska staden Homs sitter 400 000 människor fast, och det blir allt svårare för hjälporganisationer att nå dem. Minst sex människor dödades i helgen när de försökte ta sig över gränsen till Libanon. Den humanitära katastrofen sträcker sig över hela regionen.

António Guterres, chefen för FN:s flyktingkommissariat UNHCR, beskrev härom veckan den kris som nu tornar upp sig för FN:s säkerhetsråd.

– Vi har inte sett en flyktingvåg växa på samma skrämmande sätt sedan folkmordet i Rwanda, sa han.

Mänsklig tragedi

UNHCR har registrerat nästan 1,8 miljoner flyktingar i Syriens grannländer. Och ändå är långt ifrån alla som tvingats fly registrerade.

En mänsklig tragedi, men inte bara det. Flyktingvågen hotar enligt Guterres också säkerheten i regionen.

I Libanon finns 600 000 registrerade flyktingar. Det lamslår det politiska systemet i landet som står på gränsen till att dras in i det syriska kriget.

Irak, som ännu kämpar med de interna motsättningarna i kaoset efter invasionen, har tagit emot 160 000 syriska flyktingar och Egypten 90 000.

Turkiet och Jordanien, där det tillsammans finns nästan en miljon syrier, har skärpt gräns­bevakningen som en följd av den inrikespolitiska oro flyktingströmmen skapat.

Ohållbar situation

Risken för en oöverblickbar regional konflikt kommer inte bara från de politiska och religiösa motsättningarna i Syrien eller från våldet i sig. Den kommer också från den ohållbara

situationen för flyktingarna och de påfrestningar flyktingströmmen skapar i grannländerna.

Till skillnad från millitärt stöd till den ena eller andra sidan borde inte humanitärt stöd till flyktingar och till Syriens många gånger fattiga grannländer vara kontroversiellt. Andra länder, framför allt i Europa, borde dessutom kunna ta ett större ansvar för flyktingarna.

Världen skulle kunna göra skillnad.

Motsättningarna djupnar

Precis det sa också Guterres i säkerhetsrådet. Sedan dess har motsättningarna efter militärkuppen i Egypten djupnat.

USA:s utrikesdepartement har satt i gång ännu ett försök till förhandlingar i Palestinakonflikten.

Världens blickar har vänts bort från de syriska flyktinglägren i Turkiet och Jordanien, i alla fall tills flyktingkatastrofen på allvar utvecklas till en säkerhetspolitisk katastrof.

ARTIKELN HANDLAR OM