Mejla

Eva Franchell

Lena Ek flirtar med vargmotståndarna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bilden är tagen vid en vargjakt i Värmland.
Bilden är tagen vid en vargjakt i Värmland.

LEDARE

Vargen kan bli supervalårets slamkrypare.

Det är sällan vi hör Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven prata om jakten på varg. Frågan är inte särskilt stor i kvarteren runt Drottninggatan i Stockholm.

Striden

Utanför Stockholms tullar är den desto större. I dag startade det stora vargsymposiet i Vålådalen och striden är redan i full gång. Svenska Jägareförbundet brukar skicka sina representanter, men i år kommer de inte ens till mötet. För många vargförespråkare, menar jägarna och stannar hemma.

Miljöminister Lena Ek är själv jägare och inte heller hon kommer till Vålådalen. I stället skickar hon sin stabschef Mattias Johansson som får förklara regeringens rovsdjurspolitik.

Det kan behövas.

Rejär flirt

Vargförespråkarna på mötet har säkert svårt att fatta hur regeringen ska kunna skydda vargstammen genom att halvera den.

Sverige har runt 400 vargar, det är en lagom siffra tycker Naturvårdsverket. Men Lena Ek vill gå längre, hon vill skjuta av sju procent om året tills de är någonstans runt 200. Det är vad miljöministern kallar rovdjursförvaltning.

I själva verket tänker hon nog mer på väljarna än på vargarna. Centern ligger och dallrar runt riksdagsspärren och en rejäl flirt med vargmotståndarna kanske kan hålla henne kvar i riksdagen. Det kan låta absurt, men jakten på ett hotat rovdjur kan bli miljöministerns valfråga.

Överklagade

Som ett led i kampanjen ville hon ha licensjakt redan för någon månad sedan, men miljöorganisationerna överklagade. Både förvaltningsrätten och kammarrätten satte sedan stopp för jakten med hänvisning till

EU:s regelverk.

Och här kommer en fråga även för EU-valet. EU vill skydda vargstammen som helhet medan Lena Ek vill att varje region själv ska bestämma rovdjurspolitiken. Det kan låta sympatiskt, men blir ödesdigert om varje län bestämmer att just det inte vill ha några vargar.

Med Lena Eks politik kan vi då skjuta oss tillbaka till 70-talet när Sverige bara hade en enda varg i Norrbottens fjällvärld.

Den som kallades - den sista vargen.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell