Mejla

Somar Al Naher

Med SD har vi fått nazister på köpet

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SD har genom sin närvaro på den politiska arenan förskjutit gränserna för vad som kan sägas i Sverige

VIDRIGHETEN VÅGAR MER Med Sverigedemokraterna i riksdagen känner nazistiska grupperingar luft under vingarna. Gränsen för vad som kan sägas har förflyttats och öppnar dörren för ännu mer extrema grupper.
Foto: LOTTE FERNVALL
VIDRIGHETEN VÅGAR MER Med Sverigedemokraterna i riksdagen känner nazistiska grupperingar luft under vingarna. Gränsen för vad som kan sägas har förflyttats och öppnar dörren för ännu mer extrema grupper.

”Sammantaget ser vi den största mobiliseringen av den nazistiska rörelsen ­sedan andra världskriget”. Orden briserade som en bomb när stiftelsen Expo presenterade sin årsrapport ”Intolerans 13” om den svenska extremhögern.

Rapportens slutsats bekräftar den ­senaste tidens händelser. Vi minns nazistattacken i Stockholmsförorten Kärrtorp strax före julen. I Malmö attackerade ­nazister en feministisk manifestation på internationella kvinnodagen. Attacken ­resulterade i att fyra människor knivskars. Två fick livshotande skador. Vi har också sett hakkors på skolor – där det går judiska barn – och på kyrkor och moskéer.

Hänger samman med SD

Det är framförallt två nazistiska grupper som har ökat sin aktivitet – Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen. Förklaringen till utvecklingen hänger bland annat samman med Sverige­demokraternas allt mer framträdande roll, menar Expo.

Sverigedemokraterna har genom sin närvaro på den politiska arenan, i morgonsoffor och i nyhetsprogram förskjutit gränserna för vad som kan sägas

i Sverige. Det har öppnat en dörr för ­ännu mer extrema grupper.

Påminner om terrorister

På andra sidan denna dörr finner vi Svenskarnas parti. De hetsar, liksom SD, mot grupper som de anser inte hör hemma i Sverige. Men de är beredda att ta till andra metoder.

Svenska motståndsrörelsen framställer sig som den mest renläriga nationalsocialistiska gruppen av dem alla.

Nazisten Mikael Skillt, som är knuten till Svenskarnas parti, åkte nyligen till Ukraina för att strida tillsammans med nationalisterna. På sitt Twitterkonto skriver han om hur han fått privata lektioner i ”knivstrid” i Ukraina.

Det hela påminner om de islamister och terrorister som åker till Syrien för att delta i det pågående kriget där.

Nazisten Skillt berättar i en intervju i SR:s ”Studio ett” att han och hans kam­rater också hade planer på att åka till ­Syrien för att kriga på diktatorn Bashar al Assads sida.

Att de aldrig åkte dit berodde på att de ansåg att läget i landet var alldeles för ­farligt.

Uppdatera synen på rörelserna

Det här är inget nytt. Grekiska nazister från partiet Gyllene gryning deltar sedan en tid tillbaka på Assads sida i kriget.

Dessa totalitära och våldsbejakande grupper har mer gemensamt än vad vi kanske hittills sett.

Det är därför hög tid att Sverige uppdaterar synen på dessa nazistiska och ­fascistiska rörelser. Och det är bråttom. Enligt Expo ökar mobiliseringen risken för det högerextrema våldet.

Rättsväsendet i allmänhet och säkerhetspolisen i synnerhet måste på allvar börja prioritera hotet från nazisterna.

Av: Somar Al Naher

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN