Ledare

London väljer mellan Röde Ken och Boris

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

LONDON. Det är ett märkligt tåg som drar genom stadsdelen Southall i nordvästra London. Först kommer tv-fotograferna, sedan tidningsfotograferna och där, i mitten av hopen, går ­Labours borgmästarkandidat Ken Livingstone. Han är omgiven av partiarbetare som delar ut flygblad. De går längs den lokala affärsgatan. Följet stannar till vid varenda affär för Ken Livingstone vill skaka hand med de som äger klädbutiken, kemtvätten, byggfirman, nagelsalongen och resebyrån med de handskrivna lapparna om resor till Karachi och Madras. Vote for Ken.

En pyntad skåpbil följer långsamt efter, ja den glittrar helt osannolikt i regnbågens alla färger och gör reklam för Ken Livingstone och den lokale kandidaten Ranjit Dheer. Det här är ett område med rötterna i Indien och Pakistan. Ett område med inre spänningar.

Det är här Ken Livingstone har sina kärnväljare, om de bara går till valurnorna. Det är fortfarande många unga invandrare som inte registrerat sig för att rösta. I valrörelsens sista skede väljer Ken Livingstone att visa upp sig i just Southall. Inte för att han träffar så många invånare under sin vandring, de flesta är väl på jobbet. Men på tv i kväll kommer han att synas i rätt miljö.

I dag på första maj går Storbritannien till lokala val och Londonborna ska välja borgmästare. Ken Livingstone kandiderar för tredje gången. Den här gången har han fått en väldigt speciell motkandidat: torypolitikern Boris Johnson, en blond galenpanna. Ja han är nästan brutal i sin uppriktighet och med sina råa skämt. Det finns många som undrar om han är riktigt klok. Om han verkligen kan regera London? Hans svar på den frågan blir så klart ett enda stort flabb.

Nåja, Ken Livingstone är lite egen han också. Han kallas för Röde Ken sedan han utmanade sitt parti från vänster och ställde upp i första borgmästarvalet som oberoende kandidat i opposition mot sina egna. Han åkte ur partiet och vann valet. Till nästa val var han förlåten och vann valet som Labourkandidat. Men nu går det dåligt för Labour på riksplanet, så Ken Livingstone ligger lite lågt med partitillhörigheten igen.

I den tv-sända slutdebatten såg han dessutom trött ut och de snabba replikerna uteblev. De största skratten drog Boris Johnson när han försökte förklara att han inte visste om han hade snortat kokain, eftersom han nös när han skulle ha andats in. Det avslöjar väl snarast nivån på den offentliga valdebatten. Påhopp och personlig profilering i stället för partipolitik.

– Jag har ingen aning om vem jag ska rösta på säger Anna Goodwin, 25. Vi skulle må bra av en förändring, men jag vet inte om Boris Johnson ens menar allvar.

Anna Goodwins liv är en bra beskrivning av valets verkliga frågor:

– Det är så dyrt att bo här. Man måste bo långt utanför stan för att ha råd med hyran och då kostar transporterna så mycket! I början bodde jag kvar hos mina föräldrar utanför London, men då kostade resorna 240 pund i månaden (runt 3 000 svenska kronor).

– Så nu bor jag inne i London. Men jag har tre jobb för att klara hyran: ett kvällsjobb, ett helgjobb, ett sommarjobb och så heltidsstudier...

Bostäder, transporter och så den tredje stora valfrågan kriminalitet.

– Jag känner mig trygg i London, säger Anna. Men vi borde göra mera för att få samman olika grupper. En liten idé vore kanske att anlägga kolonilotter i förorterna. Då skulle folk kunna odla saker tillsammans och lära känna varandra.

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Eva Franchell

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell