Mejla

Anders Lindberg

Optimism är en svensk värdering

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: magsan / AFTONBLADET / 4560

Världen 2017 var ett ganska ruttet ställe.

Innan ens solen gått upp på årets första dag klev terroristen Abdulkadir Masharipov in på nattklubben Reina i Istanbul och sköt 39 personer med en automatkarbin.

I går grep turkisk polis en grupp IS-anhängare som misstänks ha planerat en ny attack mot årets nyårsfirande.

Även Sverige drabbades av terrorism på ett sätt vi aldrig tidigare upplevt när Rakhmat Akilov körde en lastbil längs Drottninggatan i Stockholm och dödade fem personer.

Blomsterhavet framför Åhlens och på polisens bilar är ett svenskt kroppsminne vi alltid kommer bära med oss. Hundratusentals svenskar bär nu på egna erfarenheter från Drottninggatan och centrala Stockholm den dagen.

Av skräcken, ovissheten, terrorn.

En öppen stad

Sverige mötte hatet med en snabb och effektiv polisinsats, terroristen greps efter sex timmar, och genom att slå vakt om de värden som bygger vårt land; kärlek, omtanke och sammanhållning.

Stockholm förblev, med poetens ord, en öppen stad vars ljus slår upp mot rymdens ensamhet.

Men terror var inte den enda ondska som hemsökte 2017. Även om IS terrorvälde går mot sitt slut präglades året av inbördeskrig i både Syrien och Irak. I Burma begås etnisk rensning och folkmord på öppen gata. Och Nordkorea har åter väckt skräcken för kärnvapenkrig.

Politiskt lever världen fortfarande med baksmällan efter Donald Trumps valseger och de arga vita männens uppror mot mångkultur, feminism och globalisering. I land efter land sticker nationalismen upp sitt tryne.

Fördummande debatt

Även i Sverige har "svenskhet" och "svenska värderingar" fått en helt annan laddning än förr. Och vi är inte ensamma. I Tyskland pratar man om "tyska värderingar" och i Österrike är de Österrikiska. Faktum är att den nya kanslern i Wien, Sebastian Kurz, först gjorde sig ett namn i politiken när han 2013 tog fram en "Werte-Fibel", en lista över värderingar invandrare ska följa.

Debatten är ofta fördummande, allt bra är "svenska värderingar" - allt dåligt är något annat. Men naturligtvis finns det saker som är särskilt viktiga för oss som bebor denna plätt land i norra Europa.

Genom skiftande tider, när terror, nationalism och krig sveper över världen har vi en enastående förmåga att hålla ihop och hitta en gemensam väg framåt.

Kanske är just optimism inför framtidens möjligheter vår viktigaste "svenska värdering".

avAnders Lindberg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Feminism

Stockholm