Mejla

Ingvar Persson

Åldersbestämningar har blivit en parodi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: John Alexander Sahlin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Morgan Johansson har fullt förtroende för sina myndigheter, i synnerhet Rättsmedicinalverket. Monica Rodrigo, generaldirektör på verket, har i sin tur fullt förtroende för de läkare som skriver verkets utlåtande.

Problemet är bara att läkarna själva inte verkar lika trygga med systemet för medicinsk åldersbedömning av asylsökande barn.

“Vi har tryckt in vår signatur i ett av en algoritm färdigställt dokument”, förklarade en läkare som undertecknat hundratals utredningar häromdagen för Svenska Dagbladet.

Internationella experter dömer ut den svenska metoden, och många av de utredningar som granskats i efterhand har fått underkänt. Socialstyrelsen tvår sina händer.

Verksamheten fortsätter

I december stoppade Migrationsverket bedömningen av flickor, men för pojkar fortsätter verksamheten som om ingenting hade hänt.

Frågan om de medicinska ålderbedömningarna av ensamkommande flyktingbarnen har blivit en administrativ parodi. Om det handlat om något mer oskyldigt än liv och död skulle hela historien ha varit gränslöst rolig.
Nu är den bara tragisk, och upprörande.

“En bedrövlig rättsröta” sa den moderata riksdagsledamoten Finn Bengtsson till SVT.

Han har knappast gjort sig känd för att pjoska med flyktingar.

Ålder är viktigt i asylärenden. Barn - och det är man tills man fyller 18 år - ska behandlas annorlunda än vuxna. Barn kan i princip inte utvisas om det saknas ett ordnat mottagande i hemlandet.

Personer som uppenbart ljuger om sin ålder ska inte behandlas som barn, men barn ska absolut inte heller behandlas som om de vore vuxna. Det är en fråga om rättssäkerhet, och ytterst om hela rättssamhället.

Så här kan vi helt enkelt inte ha det.

Pinsam kritik

Den massiva kritik som nu riktas mot metoderna för åldersbedömning av asylsökande barn är pinsam för regeringen och Morgan Johansson. Den är förödande för Rättsmedicinalverket som efter mycket funderande slagit fast hur medicinska åldersbedömningar ska gå till.

Men den måste också vara generande för opinionsbildare som i åratal och med darr på stämman ropat på magnetkameror och röntgenplåtar för att sätta så många unga flyktingar som möjligt på planet till Kabul.

Det ”handlar om svensk rättssäkerhet”, skrev till exempel Ivar Arpi för drygt två år sedan. Och stora kostnader för samhället, fyllde Alice Teodorescu på Göteborgs Posten i ett halvår senare.

Från höger till vänster i politiken ställs det nu krav på en paus för medicinska åldersbedömningar, också av pojkar. Regeringen och Morgan Johansson borde lyssna på kraven.

Frågetecknen kring dagens metod är helt enkelt för många.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM