Ledare

STORMEN

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

13 OKTOBER 2011. S-krisen

rena rama snurren  Ilmar Reepalus förslag om ett temporärt medborgarskap borde ha avfärdats med kraft, men fick i stället tummen upp av Håkan Juholts stab via Morgan Johansson – tills partiet gjorde en kovändning fem timmar senare. Snurrigt? Ja, och mycket märkligt.
rena rama snurren Ilmar Reepalus förslag om ett temporärt medborgarskap borde ha avfärdats med kraft, men fick i stället tummen upp av Håkan Juholts stab via Morgan Johansson – tills partiet gjorde en kovändning fem timmar senare. Snurrigt? Ja, och mycket märkligt.

Det var i fredags – precis när blåsten kring Håkan Juholts bostadsbidrag ­började närma sig stormstyrka – som ­Ilmar Reepalu lanserade årets kanske dummaste politiska förslag: att Sverige borde införa ett temporärt medborgarskap. Malmös starke man tyckte att staten skulle kunna ta ifrån någon ett redan erhållet svenskt medborgarskap – så att man kan utvisa dem om de börjar bete sig kriminellt.

Förslaget är idiotiskt.

För det första är det sverigedemokratisk politik, grundad i en människosyn som inte är acceptabel inom socialdemokratin.

Den danska socialdemokratin gick bort sig i frågor om invandring och integration för ungefär tio år sedan. De ­danska socialdemokraterna lyckades ­inte ­vinna val, men de bidrog aktivt till att ­kyla ner samhällsklimatet och förvärra var­dagen för flyktingar, asylsökande och ­invandrare.

För det andra skulle Reepalus före­slagna reform bryta mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, öppna för rättsosäkerhet, devalvera medborgarskapet och sannolikt bryta mot regeringsformen.

Instruerades av Juholts stab

Man föreställer sig med vilken kraft en frisk och fungerande socialdemokrati skulle ha avfärdat sådana utspel. I stället trädde partiets rättspolitiske talesperson Morgan Johansson in på scenen och gav det hela tummen upp. ”Väl värt att ­pröva”, var beskedet.

Fem timmar senare tog partiet avstånd. Fem timmar är lång tid.

Tre av varandra oberoende källor med insyn ger samma bild till Aftonbladets ­ledarsida. Det var Håkan Juholts ­politiska stab som instruerade Morgan Johansson att inte avvisa förslaget. Juholt dementerade i går att han själv hade pratat med Johansson. Däremot säger han inte emot uppgiften att hans stab gett instruktionerna.

Det hela är mycket märkligt.

Den socialdemokratiska partiledarens stab fungerar ungefär som statsråds­beredningen inom ett regeringskansli. När staben säger något är det partiledaren som talar. Om så inte är fallet nu ­måste det innebära att organisationen är i fullständig upplösning. Är det så? Och vad är det för ledare som skyller ifrån sig på sina tjänstemän?

Tydlig – i debatten

Socialdemokraterna har duckat för medierna de senaste dagarna och de få gånger man uttalar sig ökar bara förvirringen, om allt från Juholts bostadsbidrag till vem som dikterar partiets rättspolitik.

Håkan Juholts insats i gårdagens parti­ledardebatt var oantastlig. Tydlig och klar.

Synd att han är raka motsatsen utanför plenisalen.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!