Björn Fridén

Reinfeldt är svaret skyldig om Fas 3

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Så många som 47 procent av de 26 000 som idag befinner sig i Fas 3 utför riktiga jobb. Men utan att få betalt.”

”Inte en dag för tidigt” Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill förhindra att fler hamnar i Fas 3 – det kritiserade system där folk får arbeta utan lön eller placeras i ren förvaring och får göra meningslösa uppgifter. Från vänster Josefin Brink (V), Ylva Johansson (S) och Mehmet Kaplan (MP) som är ledamöter i arbetsmarknadsutskottet.
”Inte en dag för tidigt” Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill förhindra att fler hamnar i Fas 3 – det kritiserade system där folk får arbeta utan lön eller placeras i ren förvaring och får göra meningslösa uppgifter. Från vänster Josefin Brink (V), Ylva Johansson (S) och Mehmet Kaplan (MP) som är ledamöter i arbetsmarknadsutskottet.

I går förklarade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet sin ambition att ta ett initiativ i riksdagens  arbetsmarknadsutskott för att förhindra att fler hamnar i Fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin.

Det är inte en dag för tidigt.

I går avslöjades det också att Försvarsmakten använt deltagare i Fas 3 till att sköta bland annat vaktmästarsysslor och som statister på stridsövningar. Därmed har man tagit in gratis arbetskraft för att ersätta riktiga jobb och till och med värnpliktigas uppgifter.

Kritiserat system

Det är inte första gången systemet får kritik för sin märkliga utformning.

Långtidsarbetslösa placeras inom ramen för Fas 3 hos företag och organisationer. De ska erbjudas sysselsättning som är samhällsnyttig, men inte konkurrerar med riktiga jobb. Vissa placeras i ren förvaring, där de tvingas måla om redan målade stolar eller virka utan garn.

Ersättningen är blygsam, från a-kassan i bästa fall, annars socialbidrag. Om man inte har en partner med skaplig lön förstås. Då blir det inte en krona. Arrangören får däremot 5 000 kronor i månaden per arbetslös.

I förra veckan avslöjade SVT:s ”Uppdrag granskning” att så många som 47 procent av de 26 000 som i dag befinner sig i Fas 3 faktiskt utför riktiga jobb. Men utan att få betalt.

Risken är att de rödgröna partiernas utspel inte kommer att förändra läget särskilt mycket, även om förslaget får majoritet i arbetsmarknadsutskottet.

Eftersom partierna inte presenterar något konkret alternativ till vad de långtidsarbetslösa ska göra behöver inte heller regeringen göra så värst mycket mer än att leverera ett uttalande till riksdagen. Statsminister Fredrik Reinfeldt är

inte sen att försöka plocka poäng av situationen. ”Vad ska man då göra med de grupper som är långvarigt arbetslösa och har svårt att hitta en arbetsgivare?" frågade han oppositionen. Och förväntade sig ett svar, får man anta.

Fas 3 duger inte

Det kan komma som en överraskning för Fredrik Reinfeldt, men att hitta ett alternativ är faktiskt hans uppgift. För en regering som lovat väljarna att det ska

löna sig att jobba, duger det inte med sysselsättning där folk inte får någon lön, och där hälften utför meningslösa uppgifter. Om det inte går att hjälpa människor tillbaka till arbetsmarknaden i högkonjunktur, när ska det då bli möjligt?

Det är statsministern som är svaret skyldig. I dag har vi ett system som gömmer undan arbetslösa i passiv förvaring eller oavlönat arbete. Vad vill Fredrik Reinfeldt göra i stället?

Så här kan vi i alla fall inte ha det.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN