ÅSIKT

Ge oss mer bråk och strider

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Sossekongressen myllrar. Ombud, funktionärer, politiker och journalister springer kors och tvärs och försöker finna sig till rätta. Var kan man käka? Varför finns det inte nog med platser på åhörarläktaren? Funkar ljudet i storbildstv:n utanför kongresshallen? Nej, aldrig från början.

Sedan håller Göran Persson sitt inledningstal. Det blir blickstilla och knäpptyst. I nästan en timme talar han, om den goda ekonomin och den låga arbetslösheten och om ”trygghet i förändringen”. Ett rent talmaraton i värsta Alf Svensson-stilen. Inte så mycket ny politik men mycket traditionell socialdemokrati. Typ tre rader om jämställdhet. Så att ingen kan beskylla ordföranden för feministpartiet för att inte bry sig.

Persson hälsar kongressombuden välkomna till Malmö: ”Det är ni som är huvudpersonerna. Känn förtroendet hem-ifrån. Men också glädjen, stimulansen och ansvaret.”

Gud vad rätt han har, Persson. På sossekongressen är det ombuden som står i centrum. De har valts av sina partikamrater för att åka till Malmö och göra socialdemokratin bättre. Då måste de också få chansen att göra det.

På kongresser ska inga partipiskor vina. Där ska partier skapas och omskapas i en debatt som präglas av fria tankar och högt i tak. Hårda tag skadar inte. Debatterna måste bygga på engagemang, annars är det något som är fel. Utan åsikter som stöts och blöts och bryts kommer partier att dö.

Nalin Pekgul, s-kvinnornas stridbara ordförande, som på kongressen försöker driva igenom en delad föräldraförsäkring, säger i Dagens Industri:

”Det skulle inge en otrolig respekt för vårt parti om vi drev frågor utifrån vad vi tror på. Att vi visar att vi drivs av idéer och inte av en opinion. Det är otäckt med partier som vill ha makten för dess egen skull. Vågar vi inte gå emot opinionen av rädsla för att förlora makten? Till och med kristdemokraternas kvinnoförbund vill ha fler pappamånader. Det vore pinsamt för oss om vi inte också driver den linjen.”

Lika pinsam är partiledningens uppenbara vilja att kväsa debatten om föräldraförsäkringen. Göran Persson och Wanja Lundby-Wedin varnar för att ett beslut om fler pappamånader kan ”skada partiet” i valrörelsen.

Det ryktas om att kongressombud blir uppringda ett och ett för att de ska följa partiledningens linje. Flera partidistrikt har tidigare lovat att ombuden ska få rösta fritt från hjärtat. Av det blir det nog ingenting av.

Föräldraförsäkringen är inte den enda stridsfrågan på kongressen. Miljö- och energipolitiken och de internationella frågorna väntas bli andra heta potatisar. Om kärnkraften och vapenexporten finns det många olika åsikter inom socialdemokratin.

Jag hade gärna sett fler strider och mer bråk. Socialdemokraterna är ingen regering i första hand utan ett parti. Partier ska vara jobbiga och kritiska. De ska aldrig låta hälsan tiga still utan reta upp sig på allt möjligt som är fel. Heta debatter föder bara trovärdighet: varenda människa förstår ju att alla socialdemokrater inte kan vara överens om allt.

Läs de senaste nyheterna från s-kongressen på www.aftonbladet.se/blogg/sossekoll

Åsa Petersen

ARTIKELN HANDLAR OM