Mejla

Daniel Swedin

SD:s extremism blir allt tydligare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SD-ledaren Jimmie Åkesson.
SD-ledaren Jimmie Åkesson.

LEDARE

I går avslöjade Aftonbladet att Lars Nilsson, ordförande för SD i Perstorp, återkommande berömt och hyllat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. "Jag kommer gärna o hjälper till!", ”När får vi se er i Hässleholm eller Helsingborg?”, ”Finns det något jag kan hjälpa till med i en ålder av 54” är några av de kommentarer han lämnat på nazisternas egen sajt.

När Aftonbladet ställer frågor om det där viftar Nilsson bort det med att NMR nog inte är nazister och att de måste få lov att höras.

Stödmedlemskap i NMR

Några timmar senare är Nilsson borta ur politiken. ”Att sympatisera med eller på annat sätt vilja samarbeta med våldsbejakande eller anti-demokratiska organisationer är inte förenligt med ett engagemang i Sverigedemokraterna”, lät SD meddela i en skriftlig kommentar.

Ändå är det inte sällan som sympatierna och engagemanget går hand i hand.

Förra året kunde ETC avslöja att SD:s vice ordförande i Järfälla strax innan valet 2014 tecknat ett hemligt stödmedlemskap i NMR. Ytterligare 13 sverigedemokratiska kommunpolitiker har gett ekonomiskt stöd till nazistgruppen.

Hyllar mordbränder

Och sedan har vi förstås alla dessa avslöjanden om vad SD-politiker gör och säger på nätet. Det kom ett till sådant i går, publicerat i Expressen.

Mikael Bystedt – pressassistent på SD:s riksdagskansli, vice ordförande för partiet i Täby och riksdagskandidat – har i olika forum lagt ut texten om hur man ska "rädda Sverige". I programmet ingår att riva moskéer och förstöra alla spår av islam i Sverige. Folk som motsätter sig ska mötas med militärt våld.

Enligt Expressen hyllar han mordbränder, tycker apartheid var toppen, kallar araber avskum, tror att Barack Obama egentligen är en jihadist och anser att Ryssland är ett föredöme.

Och under helgen var SD-toppen Björn Söder ute och slog fast att judar och samer inte är svenskar.

Han fick stöd av partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson. På Facebook menar Karlsson att det är "kulturmarxister" och "kosmopoliter" som försöker tvinga in judar och samer i svenskheten.

Kristersson måste svara

Kosmopolit var länge de kommunistiska diktaturernas kodord för jude och anknyter till den antisemitiska myten om judar som personer utan lojalitet till något land. Kulturmarxist fick sitt genomslag i och med Utøya-slaktaren Anders Behring Breiviks manifest.

Är det bara en tillfällighet att detta språkbruk används av mannen som brukar kallas SD:s ideolog? Är det bara en tillfällighet att band mellan SD:are och än mer extrema rörelser ständigt blottläggs?

Den frågan måste folk som i dag säger sig vara beredda att rösta på SD ställa sig.

Den frågan måste Ulf Kristersson – som föreställer sig att han ska kunna regera med partiets stöd – svara på.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Björn Söder

Ulf Kristersson

Mattias Karlsson (politiker)

Nazism