Mejla

Eva Franchell

Professorn som dömde två små pojkar för mord

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Robin och Christian 1998.
Robin och Christian 1998.

LEDARE

Egentligen var det psykologiprofessor Sven Åke Christianson som dömde Robin och Christian. Det var i alla fall han som menade att de två bröderna hade mördat sin kompis Kevin.

Robin och Christian var bara fem och sju år gamla när Kevin 1998 hittades död i vassen vid sjön Glafsfjorden i Arvika.

Till en början misstänkte polisen att pojken drunknat, men snart gick man över till det så kallade "barnspåret". Utan egentlig grund antog polisen att det var barn som dödat Kevin. Det var i det sammanhanget Arvikapolisen fick kontakt med Sven Åke Christianson som drev tesen vidare.

Förhördes i månader

Det fanns inga bevis, ändå förhördes pojkarna i månader. De vallades på brottsplatsen och utsattes för över 30 förhör innan förundersökningsledaren fick vad han kallade ett "medgivande". Robin och Christian fick aldrig någon rättegång. På en presskonferens slog polisen bara fast att de dödat sin kompis.

Sedan dess har Robin och Christian levt i en skuggvärld. Dömda utan rättegång. Det är först i dag, nästan 20 år efter Kevins död, de frikänns från alla misstankar.

– Det är tveksamt om det över huvud taget har rört sig om ett brott, konstaterar chefsåklagare Niclas Wargren som gått igenom fallet Kevin på nytt.

Rättsskandalen ett faktum

– Jag har inte hunnit smälta det så jag kan bara beskriva det som ren lycka, säger den äldre brodern Christian sedan han rentvåtts av åklagaren.
Utredningen är avslutad, Robin och Christian är fria, men rättskandalen är fortfarande ett faktum.

Hur kunde Sven Åke Christianson tillåtas ta över utredningen på samma sätt som han kunde klampa in i utredningarna kring den påstådde seriemördaren Thomas Quick? Det var ju samme Christianson som vallade Quick på olika misstänkta mordplatser där han erkände åtta mord han aldrig hade begått.

Inga fler konsultuppdrag

Psykologiprofessorn har varit expert, konsult och domstolssakkunnig. Han har lagt sig i utredningar och en osäker polis har tagit hans råd på största allvar. Nu är Thomas Quick en fri man som tagit sig namnet Sture Bergwall.

I dag är också bröderna Robin och Christian friade från alla misstankar och Sven Åke Christianson lär aldrig mer får några konsultuppdrag.

Rättvisan har segrat, men bara delvis. För alla de familjer som aldrig får veta hur deras anhöriga dog kommer aldrig rättvisa skipats.

Läs också:

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Naiva journalister bidrog till rättshaveriet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

4-årige Kevins död

Brott

Arvika

Niclas Wargren

Thomas Quick / Sture Bergwall

Sven Å Christianson